Na Balkáne vyšli ľudia do ulíc, nesúhlasia s LGBT pochodom

TA3 TASR
8.9.2019 10:33

Niekoľko stoviek ľudí pochodovalo v sobotu Sarajevom na protest proti pripravovanému pochodu Gay Pride, ktorý bude vôbec prvým v histórii Bosny a Hercegoviny.

Na Balkáne vyšli ľudia do ulíc, nesúhlasia s LGBT pochodom
SITA/AP

Pochod je naplánovaný na nedeľu v Sarajeve, ktoré je jediným hlavným mestom na Balkáne, v ktorom sa ešte takýto pochod neuskutočnil. Úradníci USA a Európskej únie pracujúci v Bosne a Hercegovine pochodu vyjadrili podporu. Účastníci protestného pochodu uviedli, že chcú propagovať to, čo konzervatívci nazývajú "tradičné rodinné hodnoty". Držali transparenty a balóny, pričom pochod skončil bez potreby policajného zásahu.

Bosnianska polícia však požiadala o posily na ochranu verejnosti na nedeľnom sprievode. Majú obavy, že moslimské skupiny a futbaloví chuligáni so silnými protihomosexuálnymi názormi, sa možno pokúsia túto udalosť narušiť. Bosna a Hercegovina je veľmi konzervatívna krajina, rozorvaná rozpormi prameniacimi z etnickej vojny v rokoch 1992-95, do ktorej boli zapojení bosnianski Srbi, moslimovia a Chorváti počas rozpadu bývalej Juhoslávie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok