Kabinet plánuje stiahnuť časť vojakov z Afganistanu

SITA
18.7.2012 09:13

Vláda na svojej dnešnej 16. schôdzi posúdi návrh rezortu obrany na ukončenie pôsobenia a vyslanie slovenských vojakov do operácie ISAF v Afganistane a zmenu mandátu ich pôsobenia.

Kabinet plánuje stiahnuť časť vojakov z Afganistanu
ČTK

Navrhované zmeny súvisia s postupným odovzdávaním zodpovednosti za bezpečnosť krajiny do rúk domácich bezpečnostných zložiek a prípravou novej výcvikovej misie NATO, ktorá sa má začať po ukončení operácie ISAF, plánovanom na rok 2014.

Do konca tohto roka by mali z misie odísť dve slovenské jednotky – multifunkčná ženijná jednotka na základni v Kandaháre a strážna čata na základni Tarin Kowt v provincii Uruzgan. V apríli budúceho roka sa plánuje aj stiahnutie jednotky špeciálnych síl, v júni ich má nasledovať ďalšia strážna jednotka z leteckej základne v Kandahári.

Návrh počíta aj s vyslaním nových zložiek nášho príspevku do operácie v Afganistane. Od septembra až do skončenia operácie by tam mohol pôsobiť štvorčlenný výcvikový tím vojenskej polície.

Ďalších osem príslušníkov ozbrojených síl by malo ísť na veliteľstvá operácie ISAF. Okrem nich má do Afganistanu odísť šesťčlenný vojenský poradný tím, ktorý by cvičil príslušníkov afganskej národnej armády v obsluhe húfnic D-30. Od decembra by mali v operácii ISAF pôsobiť aj 15 vojaci zo spojovacej jednotky NATO budovanej na našom území. Ich úlohou bude podpora systému velenia a riadenia veliteľstva operácie ISAF s mandátom do 30. mája 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok