SaS aj nezaradení chcú hovoriť o stratifikácii, SNS vidí rušenie

TA3 TASR
7.9.2019 13:36

Opozičná strana SaS aj nezaradení poslanci Alan Suchánek a Igor Janckulík by sa nebránili diskusii s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou na tému reformy slovenského zdravotníctva, nazývanej aj stratifikácia. Koaličná SNS vidí v reforme rušenie nemocníc.

SaS aj nezaradení chcú hovoriť o stratifikácii, SNS vidí rušenie
SITA/Martin Medňanský

SaS žiada dopracovanie časových limitov

Šéfka rezortu pritom oznámila, že v termíne od 16. septembra sa chce stretnúť so všetkými zástupcami politického spektra, aby ich presvedčila o nevyhnutnosti reformy zdravotníckeho systému. "Optimalizáciu siete nemocníc tak, aby bola pre pacienta dostupnejšia a bezpečnejšia, plne podporujeme a je v súlade s naším programom. Tvorcov dokumentu si preto znovu radi vypočujeme a v prípade, ak bude reforma pre pacientov prínosná, podporíme ju," povedala členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Cigániková s tým, že podmienkou strany je dopracovanie zákonných maximálnych časových limitov, do ktorých sa pacient dostane k svojej liečbe.

Ochotu stretnúť sa s šéfkou rezortu zdravotníctva vyjadril aj nezaradený poslanec Alan Suchánek. "O podpore sa rozhodneme po rokovaní a oboznámení sa s presným znením reformy. Reformu vnímame pozitívne, ale pokiaľ ide o vládny návrh, tak by mal mať podporu hlavne v koalícii," komentoval.

Za zmenu slovenského zdravotníctva k lepšiemu a nutnú reformu zdravotníctva je i ďalší člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo a nezaradený poslanec Igor Janckulík. "Podporujem jej prijatie, pokiaľ to bude cestou systémovej zmeny s konkrétnymi opatreniami a jasnými pravidlami, a nie cestou marketingového zneužitia ústavy, ktoré ničomu nepomôže," skonštatoval. Stretnutie so šéfkou rezortu privíta.

Podľa národniarov treba presvedčiť Smer

Podľa národniarov by Kalavská mala v otázke reformy presvedčiť samotný Smer–SD. SNS jej odporúča zamerať sa aj na iné problémy zdravotníctva. "SNS je proti rušeniu nemocníc. Smer-SD sám hovorí, že to je neodborne pripravené. SNS sa môže vyjadriť, keď sa Smer-SD v tejto veci zjednotí," reagovala koaličná strana.

Šéfka rezortu za účasti odborníkov uviedla, že poskytovanie bezpečnejšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti na Slovensku je nevyhnutné, bez reformy to však podľa jej vyjadrenia nepôjde.

Výzva na zodpovednosť

Kalavská prízvukuje, že chce tému odpolitizovať a vrátiť na odbornú úroveň. "Pozorne sme počúvali všetky názory, aby sme koncept nastavili čo najlepšie na skvalitnenie systému. V súčasnosti sa deje stratifikácia, ktorá je živelná. Chceme do života uviesť jasné a transparentné pravidlá na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov a lepšie pracovné podmienky pre lekárov, sestry a iných zdravotníckych pracovníkov," zdôraznila šéfka rezortu zdravotníctva. Zároveň vyzvala slovenských politikov, aby k téme zaujali zodpovedný postoj.

Stratifikácia prinesie napríklad merania cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice budú musieť postupne nastaviť kritériá ako minimálny počet výkonov za rok. Projekt definuje 28 skupín, ktoré zastrešujú desiatky konkrétnych výkonov. Tie sa musia centralizovať. Nová typológia nemocníc má garantovať zdravotnú starostlivosť v jasne určenom rozsahu. Platná by mala byť od roka 2024. Prinesie aj nový typ nemocníc, ktoré sa budú orientovať na dlhodobú starostlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok