Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Huawei Kirin 990: Prvý 7 nm čipset s integrovaným 5G modemom

Huawei Kirin 990: Prvý 7 nm čipset s integrovaným 5G modemom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Huawei predstavila v rámci veľtrhu IFA 2019 čipset Kirin 990 spoločne s jeho 5G verziou. Najnovšie srdce mobilných zariadení nielen posúva ponímanie výkonu na novú úroveň a prispôsobuje sa 5G ére, ale tiež predznamenáva ďalší vývoj v oblasti mobilnej umelej inteligencie.

„Kirin 990 (5G) je prvým 5G čipsetom na svete. S cieľom splniť požiadavky používateľov na vylepšené zážitky v novej ére bol Kirin 990 (5G) od základu inovovaný - a to nielen z hľadiska výkonu a energetickej účinnosti, ale aj umelej inteligencie a pripojenia. Tým posúva možnosti mobilných telefónov na novú úroveň,“ prehlásil počas tlačovej konferencie v Berlíne Richard Yu, CEO spoločnosti Huawei Consumer Business Group (CBG).

Kirin 990, ktorý bol predstavený spolu s 5G verziou čipsetu Kirin 990 (5G), je navrhnutý tak, aby priniesol nielen zvýšený výkon, ale aj energetickú účinnosť, schopnosti umelej inteligencie a spracovania obrazu. Ponúkne ešte lepšie skúsenosti nielen na poli 5G, ale aj širokej skupine užívateľov 4G smartfónov.

Vlajková loď s ultrarýchlym pripojením

 

Kirin 990 (5G) je prvým 5G procesorom na svete, ktorý podporuje kompaktné 5G smartfóny. Vďaka najmodernejšiemu 7 nm+ EUV výrobnému procesu Kirin 990 (5G) zaberá menšiu plochu a umožňuje nižšiu spotrebu energie. Okrem toho je vôbec prvým plnofrekvenčným 5G čipsetom, ktorý podporuje ako nadstavené (NSA), tak aj samostatné (SA) architektúry siete.

Nechýba podpora TDD / FDD plnofrekvenčných pásiem, čo mu umožňuje prispôsobiť sa hardvérovým požiadavkám v rôznych sieťových režimoch. Na základe 5G pripojenia, ktoré priniesol už modem Balong 5000, predstavený začiatkom tohto roka, poskytuje Kirin 990 (5G) špičkovú rýchlosť downlinku 2,3 Gbit / s a rýchlosť uplinku 1,25 Gbit / s.

Inovatívna architektúra NPU

 

Kirin 990 (5G) je prvým čipsetom s integrovaným dvojjadrovým neurálnym procesorom postaveným na architektúre Da Vinci, ktorá obsahuje veľké i malé jadrá. Veľké jadrá sa vyznačujú vysokým výkonom a energetickou účinnosťou v náročných výpočtových scenároch, zatiaľ čo malá štruktúra jadra, prvá v tomto odvetví, je určená na riešenie nenáročných aplikácií s extrémnou energetickou účinnosťou.

Špičkový výkon a energetická účinnosť

 

Pokiaľ ide o CPU, Kirin 990 má trojúrovňovú štruktúru energetickej účinnosti, pozostávajúcu z dvoch ultra veľkých jadier, dvoch veľkých jadier a štyroch malých jadier s dominantnou frekvenciou do 2,86 GHz.

Okrem toho používa 16-jadrový grafický procesor Mali-G76 a novú systémovú inteligentnú vyrovnávaciu pamäť, ktorá môže efektívne znížiť spotrebu energie. Pre herné zážitky čipset podporuje vylepšený Kirin Gaming + 2.0, ktorý umožňuje ešte lepšiu spoluprácu medzi hardvérovou infraštruktúrou a systémom, čoho výsledkom je plynulý a rýchly herný zážitok.

Vylepšený zážitok z fotografovania

 

Spoločnosť Huawei v snahe poskytnúť najlepší zážitok zo spracovania obrazu integrovala do čipovej sady svoj vlastný fotografický procesor piatej generácie. Ten je priekopníkom predovšetkým v oblasti blokovania a 3D filtrovania (BM3D) šumu na profesionálnej úrovni.

Jeho devízou je zachytenie jasnejších a ostrejších obrázkov v prostredí so slabým svetlom. Je tiež prvým čipom, ktorý používa video redukciu šumu s dvoma doménami. Dodatočné spracovanie a vykresľovanie videa v reálnom čase založené na segmentácii AI navyše dokáže upraviť farbu obrazu tak, aby priniesla špičkovú filmovú kvalitu.

Predstavenie prvého zariadenia série Mate, poháňaného novinkou Kirin 990, je naplánované už v priebehu tohto mesiaca. Nová generácia zážitkov s novým čipsetom je teda doslova za rohom.

(Zdroj: Tlačová správa Huawei)