Lekárske odbory vyzvali poslancov na zastavenie transformácie

TA3, TASR
17.10.2011 12:09

Lekárske odbory vyzvali poslancov Národnej rady SR, aby prostredníctvom zmeny zákona zastavili transformáciu štátnych zdravotníckych zariadení z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti.

Lekárske odbory vyzvali poslancov na zastavenie transformácie

Ako dnes poukázal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár, vláda nemôže poskytnúť žiadne záruky pre budúcnosť transformácie a bolo by preto nemorálne a nezodpovedné v nej pokračovať. Zároveň verí, že zdravotníctvo sa nestane témou politického boja a finančných záujmov jednotlivcov.

Lekárske odbory opätovne potvrdili, že pád vlády Ivety Radičovej podľa lekárskych odborov nemení nič na ich štyroch požiadavkách a potrebe urgentných krokov na zabezpečenie funkčného systému poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Lekári výpovede nesťahujú a pokračujú podľa Kollára ďalej v boji za záchranu slovenského zdravotníctva. Ten zároveň avizoval, že ďalšie výpovede by mali padnúť ku koncu tohto mesiaca.

K 1. októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. V nemocniciach celkovo pracuje asi 6500 lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok