Tento rok bolo v Prahe najteplejšie leto za posledných 245 rokov

TA3 TASR
6.9.2019 17:01

Uplynulé leto bolo v Prahe najteplejším, aké kedy namerala tamojšia meteorologická stanica v Klementine, ktorá takéto záznamy zhotovuje už 245 rokov. S odvolaním sa na piatkovú správu Českého hydrometeorologického ústav o tom informovali spravodajský portál Novinky.cz.

Tento rok bolo v Prahe najteplejšie leto za posledných 245 rokov
TASR/AP

Priemerná teplota podľa meteorológov z Klementina dosahovala v českom hlavnom meste v júni až auguste 22,9 stupňa Celzia. "Tohtoročné leto sa umiestnilo na prvom mieste za doterajších 245 rokov meraní, išlo teda v Prahe-Klementine o najteplejšie leto od roku 1775," oznámili meteorológovia. Uplynulé leto tak v horúčavách pokorilo to vlaňajšie, počas ktorého bola priemerná teplota nameraná v Klementine 22,7 stupňa Celzia.

"Na rekordnej priemernej teplote tohtoročného leta má asi najväčší podiel mimoriadne teplý jún. Teplotne nadnormálny júl a silne nadnormálny august sa na tomto rekorde podieľali hlavne tým, že to tomu júnu 'nepokazili'," glosoval podľa portálu Novinky.cz meteorológ ČHMÚ Pavel Jůza.

Štyri z piatich najteplejších letných období, aké zaznamenali v Klementine, sa datujú do tohto tisícročia. Až na piatom mieste sa pritom spomedzi nich umiestnilo leto 1834 s priemernou teplotou 22,1 stupňa, ktoré držalo klementinský teplotný rekord viac ako 150 rokov. Naopak najchladnejšie leto zažila Praha podľa meraní tejto historickej stanice v roku 1844, pričom priemerná teplota vtedy dosahovala len 16,4 stupňa Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok