Popísali, čo sa dialo na lodi smrti. Posádka sa potápačov snažila zachrániť

TA3 TASR
6.9.2019 09:03

Členovia posádky lode s rekreačnými potápačmi, na palube ktorej pri požiari pri južnom pobreží Kalifornie zahynulo 34 ľudí, podnikli niekoľko pokusov o ich záchranu. Informoval o tom Národný úrad pre bezpečnosť v doprave.

Popísali, čo sa dialo na lodi smrti. Posádka sa potápačov snažila zachrániť
SITA/AP

Podľa detailných informácií, ktoré členovia posádky poskytli vyšetrovateľom, sa jeden z nich zobudil na hluk a zbadal, ako v spodnej časti plavidla Conception zachvátili plamene lodnú kuchyňu. Následne sa pokúšal pomocou rebríka dostať dolu, avšak rebrík pohltili plamene, uviedla Jennifer Homendyová z NTSB.

Členovia posádky podľa jej slov potom zoskočili z lodného mostíka na hlavnú palubu lode, pričom si jeden z nich zlomil nohu. Cez dvojité dvere do kuchyne sa snažili dostať do priestorov, kde spalo 33 pasažierov a 26-ročná členka posádky. Keďže kuchynské dvere takisto zachvátil oheň, loď obišli spredu a chceli sa dostať dnu cez okná, čo sa im však nepodarilo. "V tom okamihu musela posádka z dôvodu vysokej teploty, plameňov a dymu z lode vyskočiť," uviedla Homendyová.

Dvaja ľudia z posádky potom plávali smerom k zadnej časti lode, aby pomocou člna zachránili aj svojich zvyšných kolegov. Čln namierili smerom k lodi, ktorá kotvila neďaleko, volali o pomoc a následne sa vrátili k plavidlu Conception s cieľom zachrániť aj ďalšie osoby. Nanešťastie už však žiadnych ľudí nažive nenašli. Ako uviedli predstavitelia príslušného úradu, pasažieri prišli o život po tom, ako plamene nad palubou zablokovali schodisko i poklop vedúci od spacích lôžok k horným palubám. Ľudia, ktorí sa nachádzali v podpalubí, tak v podstate nemali šancu dostať sa von.

Témy: Kalifornia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok