Sme v šoku, začnite ho stíhať. Aké sú reakcie na Ficovo video

TA3 TASR SITA
5.9.2019 18:54

Strana SNS je z vyjadrenia predsedu strany Smer-SD v šoku. Robert Fico vo videu na sociálnej sieti tvrdil, že to, za čo odsúdili exposlanca Milana Mazureka, si myslí „takmer celý národ“. Premiér Peter Pellegrini názor svojho straníckeho šéfa však nezdieľa. Podľa poslankyne národnej rady Natálie Blahovej by sa videom mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní.

SNS: Podpora extrémizmu je spoločensky nebezpečná

Slovenská národná strana je prekvapená a v šoku z vyjadrení predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý obdivuje prejavy extrémizmu Mazureka, uvádza sa v stanovisku strany. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. Koaličná SNS dúfa, že si ich koaličný partner uvedomuje, "že podpora extrémizmu v akejkoľvek podobe je vysoko spoločensky nebezpečná". Národniari dodávajú, že to nie je akceptované v Bruseli ani v Moskve.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza sa vyjadril na sociálnej sieti. "Je smutné, že si o občanoch Slovenska myslí, že majú rovnaký názor ako Mazurek a jeho družina a žiaľ aj on sám." Fica podľa neho neoprávňuje jeho nervozita k tomu, aby „rozdúchaval národnostné vášne“. Podľa Ravasza je to nedemokratické, neetické a nebezpečné. „Správajme sa ako zodpovední politici, hodní 21. storočia a demokratického Slovenska,“ dodal.

Pellegrini Ficov názor nezdieľa

Premiér Peter Pellegrini nezdieľa názor svojho straníckeho šéfa Roberta Fica o rozhodnutí Najvyššieho súdu SR. Podľa Pellegriniho je rozsudok súdu varovným prstom. „Predseda vlády SR Peter Pellegrini je a vždy bol presvedčený, že fašizmus a extrémizmus nemajú miesto v slušnej spoločnosti. Ako Banskobystričan má obzvlášť úprimný vzťah k hodnotám Slovenského národného povstania a dodržiavanie týchto hodnôt vníma ako napĺňanie odkazu tých, ktorí položili životy za našu slobodu. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR berie ako vážne varovanie, že nemožno verbálne šíriť nenávisť, a víta skutočnosť, že odsúdený extrémista už nebude sedieť v NR SR," uviedol Pellegriniho tlačový odbor.

Premiér Peter Pellegrini nezdieľa názor svojho straníckeho šéfa Roberta Fica o rozhodnutí Najvyššieho súdu SR v prípade Milana Mazureka. Podľa Pellegriniho je rozsudok súdu varovným prstom.

V reakcii na Ficovo video sa vyjadrila aj opozičná poslankyňa NR SR Natália Blahová. „Predseda strany Smer-SD Robert Fico legitimizuje hanlivé a fašistické výroky bývalého poslanca za stranu Mariana Kotlebu ĽS NS Milana Mazureka, ktoré označil za neprípustné aj Najvyšší súd SR,“ uviedla. Podľa jej slov by sa videom predsedu Smeru-SD mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní.

„Toto nepovedal nejaký ožran v tretej cenovej, takto reagoval predseda vládnej strany Smer-SD a bývalý premiér. Robert Fico týmto výrokom nepriamo tvrdí, že odsúdený mal pravdu a výroky, ktoré boli uznané Najvyšším súdom SR za hanlivé a fašistické, sú pravdou. Preto by mali konať orgány činné v trestnom konaní,“ uviedla Blahová. Poslankyňa tiež vyzvala orgány činné v trestnom konaní, aby začali konanie voči Robertovi Ficovi pre hanobenie rasy, národa a presvedčenia.

Fico: Povedal, čo si myslí takmer celý národ

Mazurek povedal len to, čo si myslí takmer celý národ. Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Vo videu zverejnenom na Facebooku to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico. Najvyšší súd SR v utorok potvrdil vinu Mazureka v kauze jeho výrokov na adresu Rómov. Prišiel aj o poslanecký mandát.

„Ak má byť rozsudok najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať," povedal. „To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v rómskych osadách, ako to bolo v Moldave nad Bodvou? To sa mám báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?" povedal vo videu Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok