Zomrela známa tvár Divadla Járy Cimrmana, Jaroslav Weigel

TA3 ČTK TASR
5.9.2019 12:38

Po dlhej chorobe zomrel v Prahe vo veku 88 rokov Jaroslav Weigel, známy maliar, grafik a dlhoročný člen Divadla Járy Cimrmana. Potvrdil to jeden zo zakladateľov divadelného súboru Zdeněk Svěrák.

Zomrela známa tvár Divadla Járy Cimrmana, Jaroslav Weigel
ČTK

Weigel zomrel po dlhom boji s vážnou chorobou vo vojenskej nemocnici v pražskej štvrti Střešovice. Narodil sa 2. januára 1931 v meste Rychnov nad Kněžnou. Vyštudoval výtvarnú výchovu a históriu na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, následne pracoval ako výtvarný redaktor v časopisoch. Už v roku 1970 začal pracovať aj pre Divadlo Járy Cimrmana, kde pôsobil ako herec, scénograf a kostýmový výtvarník.

Patril k najzásadnejším a najdlhšie hrajúcim členom cimrmanovskej skupiny. Zoznam jeho cimrmanovských úloh je veľmi dlhý. V Divadle Járy Cimrmana herecky prvýkrát vystúpil ako továrnik Bierhanzel v hre Vražda v salonním coupé. Postupne sa objavoval vo všetkých hrách divadla. Počnúc hrou Němý Bobeš z roku 1971 bol tiež autorom výpravy a kostýmov všetkých inscenácií.

Zahral si aj v niekoľkých filmoch a seriáloch. Z televíznej tvorby to boli seriály ako Případy detektivní kanceláře Ostrozrak a Na lavici obžalovaných, z celovečerných filmov snímky ako Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný, Jára Cimrman ležící, spící, Vrchní, prchni!, Kulový blesk, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, Jáchyme, hoď ho do stroje! a Vratné lahve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok