Muži sa v práci viac vyhýbajú ženám. Vinu zvaľujú na MeToo

TA3 ČTK
8.9.2019 10:00

Americkí muži sa v dôsledku kampane proti sexuálnemu obťažovaniu čoraz častejšie zdráhajú spolupracovať so ženami. Vyplynulo to z nového prieskumu v odbornom časopise Organizational Dynamics, o ktorom informoval denník The Guardian.

Muži sa v práci viac vyhýbajú ženám. Vinu zvaľujú na MeToo
ČTK

Atraktívne ženy v nevýhode

Až 27 percent oslovených mužov napríklad uviedlo, že sa vyhýbajú pracovným stretnutiam, kde by ich jediným partnerom bola žena. Spomedzi respondentov by 21 percent váhalo s prijatím ženy na pozíciu, ktorá by predpokladala tesný kontakt, napríklad na služobných cestách. Len neochotne by zamestnalo atraktívnu ženu 19 percent mužov.

Dáta pochádzajú zo začiatku roka 2019, oslovení boli pracovníci z rôznych odborov. Podobný prieskum sa uskutočnil aj v roku 2018, keď kampaň MeToo vrcholila. Anketa sa vtedy viac zameriavala na budúce očakávania. "Je to smutné, ale veci sa zhoršili," konštatuje komentátorka The Guardian. Ženu by na mieste, ktoré si vyžaduje úzku spoluprácu, prijalo vlani len nerado zhruba 15 percent mužov, kým dnes je to 21 percent.

Hnutie #MeToo odštartovalo aférou okolo vplyvného hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorého viacero žien obvinilo zo sexuálneho obťažovania. Spustila sa lavína verejných vystúpení množstva žien i mužov, ktorí priznali, že sú obeťami sexuálneho zneužívania.

metoo_ac1100ae-0432-7c2d.jpg

Správanie v šedej zóne

Vzorom pre respondentov by mohol byť aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý je známy tým, že odmieta večerať osamote s inou ženou, ako je jeho manželka.

Nie sú to pritom len muži, ktorí majú strach zo žien. Zamestnávaniu žien sa totiž čoraz častejšie bránia aj ženy. Prieskum v roku 2018 ukázal, že okolo desať percent mužov, ale aj žien je menej ochotných prijať ženu. Ak ide o rok 2019, tieto výsledky ešte nie sú k dispozícii.

Pri debate v rámci MeToo sa často hovorilo o akýchsi šedých zónach a zaznelo, že pre mužov môže byť problém situáciu správne vyhodnotiť. Niektorí tvrdili, že je jednoduchšie vyhnúť sa kontaktu so ženou úplne, aby nemuseli riskovať, že budú obvinení z obťažovania, ak jej nevhodne potrasú rukou.

Vo veciach je jasno

"Na prieskume je skutočne zaujímavé to, že zreteľne vyvrátil argument, že muži nemajú jasno v tom, čo je ešte prijateľné," uviedla komentátorka The Guardian. Vedci skúmali okrem iného aj reakcie na 19 rôznych modelov správania (napríklad posielanie e-mailov s erotickými vtipmi podriadenej) a obe pohlavia sa prekvapivo zhodli na tom, čo je a čo nie je sexuálnym obťažovaním.

"Väčšina mužov vie, čo predstavuje sexuálne obťažovanie a väčšina žien to taktiež vie," potvrdila jedna z autoriek štúdie Leanne Atwaterová z Houstonskej univerzity. "Predstava, že muži nevedia, že je ich správanie zlé, a že ženy preháňajú, je úplne nesprávna," zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok