Mäso a požiare spolu úzko súvisia. Čo pomôže Amazónii?

TA3 ČTK
7.9.2019 19:58

Požiare, ktoré zúria v Amazónii, ťažko môžeme považovať za náhodu. Väčšinu z nich založili drevorubači alebo farmári, ktorí potrebujú pastviny pre dobytok, a to s podporou populistického brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý kladie väčší dôraz na ekonomiku než na ekológiu, píše CNN.

Mäso a požiare spolu úzko súvisia. Čo pomôže Amazónii?
SITA/AP

Fínsko navrhlo vegetariánske riešenie

Pokiaľ sa pýtate, ako môžete pomôcť zachrániť prales, ktorý produkuje zhruba pätinu kyslíka na Zemi, odpoveď môže byť jednoduchá. Jedzte menej mäsa. Obmedzenie konzumácie mäsa navrhlo ako riešenie Fínsko. Tamojší minister financií vyzval Európsku úniu, aby "naliehavo zvážila možnosť zakázať dovoz brazílskeho hovädzieho".

Brazília je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho, na medzinárodnom trhu má podľa údajov amerického ministerstva poľnohospodárstva podiel takmer 20 percent. Minulý rok krajina vyviezla 1,64 milióna ton hovädzieho, čo je najvyšší objem v histórii. Brazília si takto zarobila 6,57 miliardy dolárov, ako uvádza brazílska skupina Abiec, ktorá združuje asi tridsiatku mäsospracujúcich spoločností.

Brazília a nároky na domácich

Dominanciu brazílskeho exportu posilnil zvýšený dopyt z Ázie, hlavne z Číny, kam minulý rok mierilo 44 percent všetkého brazílskeho hovädzieho. Zástupcovia juhoamerického obchodného bloku Mercosur a Európskej únie sa zároveň v júni dohodli na zmluve o voľnom obchode, vďaka ktorej by sa pre brazílsky mäsospracujúci priemysel mohlo otvoriť ešte viac trhov. Dohoda počíta aj so zrušením dane, ktorá je uvalená na brazílske hovädzie a predstavuje 20 percent.

Premiér Írska Leo Varadkar pohrozil, že je pripravený dohodu zablokovať, ak sa Brazília nevysporiada so situáciou v Amazónii. Varadkar sa zmienil aj o Bolsonarovom "orwellovskom" pokuse zhodiť vinu za požiare na brazílske mimovládne inštitúcie. Írsko podľa neho bude kontrolovať brazílske ekologické aktivity a na základe toho sa rozhodne, či ratifikuje dohodu.

Varadkar podotkol, že Európska únia nemôže od írskych a európskych farmárov žiadať, aby používali menej pesticídov a chránili biodiverzitu, keď podpisuje zmluvy s krajinami, ktoré sa nemusia riadiť "rozumnými požiadavkami na úroveň ochrany životného prostredia, bezpečnosti práce a výrobkov".

Nevídaná podpora drevorubačom a farmárom

Brazílsky Národný inštitút pre výskum vesmíru uverejnil čísla, podľa ktorých sa počet požiarov v Brazílii oproti minulému roku zvýšil o 80 percent. Viac ako polovica z nich horí v Amazónii, kde pácha katastrofálne škody na životnom prostredí. Farmári každoročne začínajú s vypaľovaním v období sucha a na uvoľnených plochách pasú dobytok. Tento rok však škody dosiahli neuveriteľné rozmery. Z nárastu požiarov obviňujú ekologickí aktivisti Bolsonara, ktorý farmárov a drevorubačov podporuje viac než ktokoľvek pred ním a dodáva im pocit beztrestnosti.

Pokiaľ nie je záchrana pralesa dostatočným dôvodom na to, aby sa človek vzdal brazílskeho hovädzieho, možno budú znieť presvedčivejšie údaje o množstve emisií skleníkových plynov, ktoré vytvára dobytok. Chov hovädzieho dobytka je zodpovedný za 41 percent všetkých emisií. Hospodárske zvieratá priamo prispievajú 14,5 percentami. Metán, ktorý vypúšťajú do vzduchu, je pre globálne otepľovanie 25-krát horší než oxid uhličitý.

Niektoré výskumy predpokladajú, že medzi rokmi 2017 a 2027 vzrastie vďaka stúpajúcemu dopytu svetová produkcia mäsa o 16 percent. Väčšina produkcie bude prebiehať práve v rozvojových krajinách, kam patrí aj Brazília.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok