Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Televízory Samsung budú ako prvé podporovať obsah vo formáte 8K HDR10+

Televízory Samsung budú ako prvé podporovať obsah vo formáte 8K HDR10+
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský výrobca Samsung oznámil, že bude ako prvý na svete podporovať obsah vo formáte 8K HDR10+, a to na základe partnerstva s významnými európskymi streamovacími službami. CHILI, The Explorers a MEGOGO – traja kľúčoví poskytovatelia služieb OTT (over-the-top) v Európe – nasadia spolu s podporou formátu 4K HDR10+ aj podporu pre formát 8K HDR10+.

Technológia HDR10+ optimalizuje jas a maximalizuje kontrastný pomer, vďaka čomu sú svetlé oblasti ešte svetlejšie a tmavé oblasti ešte tmavšie. Táto funkcia je k dispozícii vo všetkých modeloch UHD TV a v 8K TV pre rok 2019 vrátane QLED televízorov Samsung.

Okrem vyššie uvedených streamovacích služieb OTT spolupracujú so spoločnosťou Samsung aj ďalší poprední poskytovatelia obsahu. Očakáva sa, že štandard HDR10+ začnú v období medzi posledným štvrťrokom roku 2019 a prvým štvrťrokom roku 2020 podporovať služby Rakuten TV, Magenta TV poskytované spoločnosťou Deutsche Telekom a Videociety. Taktiež Molotov, čo je prvá francúzska streamovacia služba OTT, ktorá ponúka živé vysielanie a obsah na vyžiadanie, zvažuje podporu HDR10+. Rastúci zoznam partnerov ponúkajúcich prémiový obsah svedčí o odhodlaní všetkých hráčov v odbore poskytnúť spotrebiteľom ten najlepší možný divácky zážitok.

Dostupnosť obsahu s podporou HDR10+ sa neustále rozširuje. Podľa svojich nedávnych vyjadrení sa spoločnosti Universal Pictures Home Entertainment a Warner Bros Home Entertainment chystajú vydať na UHD Blu-ray s podporou HDR10+ filmy “Tajný život maznáčikov 2”, resp. “Godzilla II Král monštier”, a rozšíri tak výber titulov na diskoch UHD Blu-ray, ktoré už vydala spoločnosť Twentieth Century Fox a ďalší.

Od minulého roka, kedy Samsung spoločne so spoločnosťami Panasonic a 20th Century Fox zaviedol certifikačný program s logom HDR10+, sa do programu zapojilo 81 spoločností, čo posilnilo vplyv tohto programu na celý odbor. Samsung svoje úsilie v tomto smere vlani v decembri posilnil aj otvorením nového centra HDR10+ v Číne, ktoré sa pripojilo k už existujúcim centrám v Kórei, Japonsku a USA. Vzhľadom na to, že certifikáciu HDR10+ získali v Číne ďalší výrobcovia televízorov ako napríklad spoločnosť Hisense, dá sa očakávať ďalšie rozširovanie aliancie HDR10+.

Okrem HDR10+ certifikácie súčasných televízorov a smartfónov sa spoločnosť Samsung snaží svoj program zavádzať aj pri produktoch určených pre nasadenie vo firmách. Certifikáciu HDR10+ získali aj modely, ktoré používajú technológiu micro LED, medzi ktoré patrí napríklad The Wall Pro a The Wall Lux, a Samsung plánuje tento ekosystém rozšíriť na celý rad produktov postavených na technológii LED.

(Zdroj: Tlačová správa Samsung)