Grécky ostrov Ikaría sa chce pripojiť k Rakúsku

TA3, SITA, wikipedia.org
17.7.2012 17:23

Idylický grécky ostrov v Egejskom mori Ikaría sa chce odtrhnúť od Grécka a patriť k Rakúsku. Dnes vyprší 100-ročná dohoda, na základe ktorej si ostrov 17. júla 1912 vybojoval nezávislosť od Osmanskej ríše, uviedol taliansky denník Libero.

Grécky ostrov Ikaría sa chce pripojiť k Rakúsku
wikipedia

Po vypršaní dohody uvažuje ostrov o odtrhnutí od Grécka a pripojení k Rakúsku. Časopis Heute, ktorý ponúkajú zdarma v uliciach Viedne, uviedol, že obyvatelia ostrova Ikaría zvažujú vypísanie referenda, v ktorom by sa 9000 Ikaríjčanov vyslovilo buď za zotrvanie v Grécku, alebo za nezávislosť.

"Vláda na nás už pred rokmi zabudla. Keď nám teraz nevie zabezpečiť nové cesty ani nemocnicu, môžeme rozhodnúť o odpojení sa od Atén," povedal starosta ostrova Stafrinádis Christódoulos. "Zostať nezávislými je pre nás ťažké. Môžeme ale žiadať pripojenie k inému štátu. Prirodzene, nie k Turecku, radšej k Rakúsku," starosta počas osláv 100-ročného výročia získania nezávislosti ostrova.

Ikaría sa odtrhla od Osmanskej ríše po vzbure. Tureckých okupantov ostrova vyhnal miestny hrdina Geórgios Spanós. Päť mesiacov zostal ostrov nezávislý, následne sa pripojil ku Grécku, ktoré bolo práve zapojené do balkánskej vojny. Počas gréckej vojenskej diktatúry v rokoch 1967-1974 sa Ikaría využívala na vyhostenie komunistických disidentov, ktorí tam nachádzali podporu. Ešte aj dnes získavajú komunisti 30 percent volebných hlasov.

Obyvatelia ostrova sa živia rybolovom a rybami zásobujú najmä rybný trh v Aténach. Odtrhnutie ostrova by malo vážne negatívne následky na grécku ekonomiku. Názov ostrova Ikaría vznikol pravdepodobne na základe legendy, podľa ktorej Ikaros spadol do mora pri jeho pobreží, keď sa roztopil vosk, ktorým boli zlepené jeho krídla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok