Zlý a škodlivý krok. Štátny tajomník sa ozval proti odvolaniu šéfa činohry

TA3 SITA
4.9.2019 09:54

Odvolanie Michala Vajdičku z funkcie riaditeľa Činohry SND je podľa štátneho tajomníka ministerstva kultúry Konráda Rigóa veľmi zlý a škodlivý krok nielen pre SND a pre divadelnú scénu, ale aj pre celé umenie na Slovensku.

Zlý a škodlivý krok. Štátny tajomník sa ozval proti odvolaniu šéfa činohry
TASR

Rigó: Je to vôbec legitímne?

"Vytvára precedens, ktorý vo vyspelej demokratickej kultúrnej spoločnosti nemá miesto," konštatoval Rigó. Keď ekonóm, nominovaný z úradnej moci ministrom bez konkurzu na post generálneho riaditeľa SND odvolá riaditeľa činohry, režiséra, uznávaného umelca, tak je podľa neho namieste otázka, či je toto jeho rozhodnutie vôbec legitímne.

"Z čisto právneho hľadiska je, ale z odborného to už vôbec nie je také jednoznačné. Práve preto si nemyslím, že by sme mali nechať pána generálneho tvrdiť, že o rozhodnutí o odvolaní riaditeľa činohry erbovej štátnej kultúrnej inštitúcie nemáme jednoznačný názor na ministerstve kultúry. Mali by sme mať." Ako Rigó dodal, tento krok potvrdzuje aj názory, že štatutárov štátnych kultúrnych ustanovizní by sme nemali nominovať bez konkurzu.

Vraj nezvládol svoje povinnosti

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Vladimír Antala odvolal v utorok z funkcie riaditeľa Činohry SND Michala Vajdičku. „Generálny riaditeľ SND oboznámil Michala Vajdičku s dôvodmi odvolania súvisiacimi predovšetkým s nezvládnutím manažérskych povinností, čo generálny riaditeľ opakovane riešil upozornením na závažné porušenie pracovnej disciplíny. V čase pôsobenia Michala Vajdičku ako riaditeľa Činohry SND bolo za obdobie roku 2018 do februára 2019 zrušených 38 predstavení a nahradených 54 predstavení. V 37 prípadoch bez vykázania relevantných zákonných dôvodov (dovolenka, práceneschopnosť)," píše sa v stanovisku SND.

Ako reagoval divadelný režisér a odvolaný riaditeľ Činohry SND Michal Vajdička, priznáva, že patrí medzi kritikov ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) a generálneho riaditeľa SND Vladimíra Antalu. Predpokladal preto, že jeho odvolanie príde, nečakal však, že to bude na začiatku novej divadelnej sezóny, čo je pre samotné divadlo, kontinuitu jeho tvorby nevýhodou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok