Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahučký nafukovací čln sa zbalí do veľkosti bochníka chleba

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rekreačný rafting môže byť zábava, no dostať sa pešo do divočiny môže byť náročné. Riešením ako odľahčiť záťaž môžu byť nafukovacie člny. No aj tie nemusia byť také ľahké a skladné ako najnovší Rapid Raft od výrobcu Uncharted, ktorý sa dá zabaliť do veľkosti bochníka chleba, pričom na otvorenej vode unesie veľkú váhu.

Nafukovací čln Rapid Raft s celkovou hmotnosťou iba 1,36 kilogramu je podľa spoločnosti Uncharted najľahším na svete. Napriek tomu dokáže uniesť váhu až do 181 kilogramov. Čln bol navrhnutý najmä pre armádu ako prostriedok na uloženie vecí počas rýchleho prebrodenia vodného toku. Aj preto sa dá rozbaliť, nafúknuť a použiť za menej ako 60 sekúnd. Keď je Rapid Raft zložený pre účely prenášania, má rozmery iba 12,7 x 12,7 x 38,1 centimetrov.

Ultra ľahký nafukovací čln Rapid Raft.

Keď používateľ dorazí k vode, rozvinú zbalený nafukovací čln a nechajú ho, aby sa sám naplnil vzduchom predtým, ako zrolujú horný uzáver, aby sa vytvoril požadovaný tlak pre plavbu. Nie sú potrebné žiadne nástroje a čln sa dá ešte dodatočne dofúkať ústami cez bočný uzáver. Celý nafukovací čln Rapid Raft je pritom navrhnutý podľa prísnych vojenských štandardov. Je vyrobený z odolného laminátového nylonu Oxfordu, čo je materiál, ktorý vydrží trocha drsného zaobchádzania a dá sa relatívne ľahko zbaliť.

Ultra ľahký nafukovací čln Rapid Raft.

Spoločnosť Uncharted pre financovanie výroby zvolila start-up kampaň na portáli Indiegogo, kde sa dá ultra ľahký nafukovací čln Rapid Raft získať za podporu v sume 299 dolárov. Ak všetko pôjde podľa plánov, distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v novembri tohto roka.

Ultra ľahký nafukovací čln Rapid Raft.

Ultra ľahký nafukovací čln Rapid Raft.