Dorian má ďalšie obete. Bude ich viac, myslí si bahamský premiér

TA3 TASR
4.9.2019 06:36

Hurikán Dorian, ktorý v nedeľu zasiahol súostrovie Bahamy, usmrtil najmenej sedem ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie tamojšieho premiéra Huberta Minnisa.

Obete i zničené domy

Počet obetí hurikánu stúpol z piatich na sedem po tom, ako z celkovo 25 zranených ľudí zomreli dve osoby po prevoze na ostrov New Providence, uviedol Minnis. Dodal, že počet obetí sa pravdepodobne ešte zvýši, keďže zatiaľ ide o predbežné informácie.

Minnis ďalej uviedol, že v prístavnom meste Marsh Harbor na bahamskom ostrove Great Abaco bolo zničených až 60 percent domov. Na dostupných záberoch z postihnutých miest na tomto ostrove vidno zaplavené ulice, prevrátené člny, zničené budovy a roztrúsené prepravné kontajnery. Minnis dodal, že z ostrova Grand Bahama a jeho hlavného mesta Freeport prichádzajú pre zlé počasie zatiaľ len útržkovité správy.

Zoslabol, no je stále nebezpečný

Dorian v utorok zoslabol a bol preradený na druhú kategóriu s rýchlosťou vetra 175 kilometrov za hodinu, ale naďalej predstavuje nebezpečenstvo, pretože sa pohybuje smerom k juhovýchodnému pobrežiu Spojených štátov. Americké Národné centrum pre hurikány informovalo, že v utorok o 20.00 h miestneho času (v stredu 02.00 h SELČ) sa Dorian nachádzal približne 180 kilometrov východne od mysu v strede východného pobrežia Floridy. Úrady v štátoch Florida, Georgia, Južná Karolína nariadili evakuáciu časti obyvateľstva.

Hurikán dosiahol v nedeľu najvyššiu piatu kategóriu s maximálnou rýchlosťou vetra až 267 kilometrov za hodinu. Podľa Červeného kríža zničil alebo poškodil približne 13.000 domov. Dorian je podľa záznamov najsilnejšou búrkou, aká kedy zasiahla Bahamy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok