Odišla po našom tlaku, upokojí to situáciu. Politici reagujú na Jankovskú

TA3 TASR SITA
3.9.2019 15:42

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti neustála niekoľkotýždňový tlak a ostrú kritiku opozície a oznámila, že sa vzdáva funkcie. Opäť však odmietla akékoľvek styky s Marianom Kočnerom, s ktorým si mala podľa medializovaných informácií intenzívne písať. Ako na jej odchod reagujú predstavitelia politických strán?

Premiér: Mali by nasledovať Sulík s Matovičom

Premiér Peter Pellegrini verí, že situácia sa po odchode Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky upokojí. Takisto si myslí, že teraz by mali nasledovať odchody ďalších verejne činných osôb, ktoré sa s Kočnerom stretávali. Premiér uviedol lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka. „Pevne verím, že títo dvaja páni budú nasledovať kroky štátnej tajomníčky. Odteraz všetky ďalšie skutočnosti musia preverovať už len orgány činné v trestnom konaní," povedal Pellegrini vo videu, ktoré zverejnil na svojej facebookovej stránke.

Tvrdí, že od začiatku prípadu bol jeho postoj jasný - že rozsudky vynášajú súdy, nie ulica a médiá. Dodnes nedisponuje konkrétnymi dôkazmi, vďaka ktorým by mohol vyvodiť politickú zodpovednosť. Ak by nimi disponoval, urobí tak bezodkladne.

Fico poďakoval za kus roboty

Predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico poďakoval Jankovskej za kus dobrej roboty. Celý prípad vníma ako bublinu, rovnako ako v prípade kauzy piešťanského CT. Opozíciu nazval bandou komediantov, ktorej ide len o šírenie nenávisti a neopodstatnených obvinení. Reagoval tak na snahu opozície odvolať Pellegriniho aj po tom, čo sa Jankovská vzdala svojho postu.

"Je tragikomické sledovať daňového podvodníka Igora Matoviča, ktorý sa osobne stretával s obvineným Marianom K., ako poskakuje pred ministerstvom spravodlivosti a hovorí o odvolávaní štátnej tajomníčky za akúsi nepotvrdenú a ničím nepodloženú SMS komunikáciu medzi obvineným Marianom K. a štátnou tajomníčkou Jankovskou," vyhlásil Fico. Tvrdí, že je rovnako tragikomické pozerať sa na bilbordy poslankyne Veroniky Remišovej, na ktorých hovorí, že zoberie majetok podvodníkom. "Väčší podvodník, ako je pán Andrej Kiska, vedľa ktorého stojí, neexistuje," tvrdí Fico.

Predseda Smeru-SD uviedol, že je potrebné sa vážne zamyslieť nad slovami Jankovskej, že Kočnerov telefón bol niekoľko mesiacov v rukách človeka, ktorý s ním mohol robiť, čo chcel. "Falšovať, dopĺňať, vymýšľať. Som presvedčený, že ide o rovnakú bublinu, ako napríklad v prípade kauzy piešťanského CT, kde bola na začiatku celá vina hádzaná na stranu Smer - SD a kde celá kauza skončila pri opozičnom poslancovi Alanovi Suchánkovi," povedal Fico.

SaS: Je to dôsledok tlaku opozície

„Odstúpenie Moniky Jankovskej z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti je dôsledkom neúnavného tlaku demokratickej opozície na čele s SaS a OĽaNO. Táto osoba pre svoju harabinovskú minulosť nemala na ministerstve spravodlivosti čo robiť, tobôž nie po tom, ako jej polícia musela zobrať telefón,“ vyjadrila sa strana SaS, ktorej stanovisko poskytol hovorca Róbert Buček. „Táto osoba pre svoju harabinovskú minulosť nemala na ministerstve spravodlivosti čo robiť, tobôž nie po tom, ako jej polícia musela zobrať telefón,“ uviedla SaS. 

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) rešpektuje rozhodnutie Moniky Jankovskej, povedala hovorkyňa MS SR Zuzana Drobová.
"Minister bude aj naďalej, tak ako za viac ako rok na pozícii ministra spravodlivosti, pokračovať v prijímaní opatrení, ktoré posilňujú dôveru verejnosti v justíciu," uviedla Drobová.

OĽANO: Mimoriadna schôdza bude

Premiér bude v piatok čeliť odvolávaniu, aj keď štátna tajomníčka oznámila odchod z funkcie. Vyhlásili to predstavitelia OĽaNO s tým, že svoje podpisy pre iniciovanie parlamentnej mimoriadnej schôdze nestiahnu ani poslanci za opozičné SaS a Sme rodina. Poslanec Gábor Grendel uviedol, že informácia o tom, že Jankovská musela vydať polícii svoj mobil, prišla 22. augusta a už vtedy mala z funkcie štátnej tajomníčky odstúpiť. "Ak to neurobila vtedy, mal zasiahnuť minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a ak to odmietol, zasiahnuť mal predseda vlády Pellegrini. Po verejnom a politickom tlaku nakoniec Jankovská odstúpila, ale je neskoro a Pellegrini premeškal svoju príležitosť," vyhlásil poslanec.

Líder OĽaNO a poslanec NR SR Igor Matovič povedal, že presvedčili zástupcov SaS a Sme rodina o nutnosti mimoriadnej parlamentnej schôdze, a to aj po tom, čo sa Jankovská vzdala svojho postu. "Pellegrini z pozície predsedu vlády odmietol vyvodiť zodpovednosť, využiť svoju kompetenciu a odvolať štátnu tajomníčku, hoci mohol a mal, a preto sa bude konať mimoriadna parlamentná schôdza," skonštatoval Matovič. Tým, že Jankovská odstúpila z funkcie, sa podľa jeho slov "nezmyl Pellegriniho hriech, pretože v čase, keď mal buchnúť po stole, strčil hlavu do piesku".
Matovič zároveň avizoval, že urobia všetko preto, aby po skočení na poste štátnej tajomníčky nebola Jankovská sudkyňou.

Kiska: Odchody prišli prineskoro

Odchod Moniky Jankovskej z funkcie štátnej tajomníčky a strata poslaneckého mandátu Milana Mazureka prišli podľa reakcie lídra strany Za ľudí Andreja Kisku neskoro. „Prišlo to neskoro, to že v parlamente sedia ľudia, ktorí šíria nenávisť voči občanom inej farby pleti a iného náboženstva, to vieme. Do dnešného dňa sa s nimi nič nestalo. Konečne jeden z nich v parlamente nebude. Otázka je, prečo to trvá tak dlho?" povedal Kiska. 

Zároveň sa Kiska pýta, prečo Jankovská tak dlho pôsobila na ministerstve spravodlivosti, keď si písala s osobou, „ktorá vyzerá, že je zapojená do úkladnej vraždy". Kiska v tejto súvislosti spomenul výrok predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý v Prezidentskom paláci Kiskovi ako prezidentovi SR povedal, že „ja budem vládnuť naďalej". Podľa Kisku Fico vládne zo Súmračnej. „Toto sa napĺňa. Premiér Peter Pellegrini je len bábkou, niekto iný krajine vládne. A to, že Monika Jankovská zostáva sudkyňou, je klincom do rakvy nášmu súdnictvu," uzavrel.

Odstúpila, ale poprela akýkoľvek kontakt

Monika Jankovská po týždňoch politického tlaku oznámila, že odstupuje z funkcie. „Celý tento mediálno-politický cirkus sa dotýka mojej rodiny, mojich synov, mojej matky, ktorí nemajú nič spoločné s politikou," povedala na tlačovej besede Jankovská. Tvrdí však, že s Kočnerom nekomunikovala a ani ho nepozná. Tvrdí, že mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala. Tak, ako dobrovoľne vydala všetky kódy k svojmu mobilu, keďže nemá čo tajiť. Celú komunikáciu s Kočnerom označila za "údajnú". Jankovská to uviedla na tlačovej besede po tom, čo sa vrátila z dovolenky. Pripomenula, že celá údajná komunikácia pochádza z telefónu, ktorý mal k dispozícii exsiskár Peter Tóth. „Kde je garancia, že s telefónom nebolo manipulované?" pýtala sa Jankovská na tlačovej besede. Podľa nej ide v kauze o "lynč" a "svinstvo". Zároveň informovala, že si našla v kancelárii obálku s tromi verziami komunikácie.

Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Jankovská následne odcestovala na plánovanú dovolenku. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra. K odchodu Jankovskú vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová, zotrvanie vo funkcii mala prehodnotiť aj podľa premiéra Petra Pellegriniho. Na Jankovskú apeloval v tejto súvislosti aj šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok