Ženy nemajú zbytočne zomierať, Kalavská spustila veľký skríning

TA3 TASR SITA
3.9.2019 10:36

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská odštartovala na bratislavskom Onkologickom ústave sv. Alžbety druhý štátom riadený skríning v rámci projektu Rok prevencie.

Zdravotné poisťovne tak začnú pozývať ženy vo veku od 50 do 69 rokov na mamografické vyšetrenia. Pravidelné kontroly prsníkov skríningovou mamografiou u žien každé dva roky zachránia život dvom až šiestim ženám z tisícky. Všeobecná zdravotná poisťovňa pozve na vyšetrenie v septembri 2 100 žien, Dôvera 1 500 a Union 550 poistenkýň. "Hlavným posolstvom je, aby slovenské ženy, matky, sestry, dcéry a babičky zbytočne nezomierali," uviedla na tlačovej besede ministerka zdravotníctva.

"Mnohé štúdie potvrdzujú, že počet novodiagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka stále stúpa. Riziko ochorenia na rakovinu prsníka rastie s vekom, výrazne okolo 50. roku života a potom len narastá. Každá ôsma žena má počas života rakovinu prsníka," vysvetlila rádiologička z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Alena Kállayová.

"Každý rok bude takto postupne možné vyšetriť až 500 tisíc slovenských žien na kvalitných preverených skríningových mamografických pracoviskách," informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva a zároveň onkológ Stanislav Špánik. Všetky tri zdravotné poisťovne začnú pozývať ženy v určenej vekovej kategórii formou náhodného výberu. Pozvánky budú smerovať do preverených pracovísk po celom Slovensku. "Ich počet sa bude postupne navyšovať, odhadujeme, že do konca roka ich bude 25 až 30 rozložených rovnomerne po celej krajine," informovala šéfka rezortu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok