Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nástupca Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu je už zložený

Nástupca Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu je už zložený
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Uplynuli viac ako dve desaťročia od návrhu a konštrukcie budúcej generácie vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba, kým inžinieri z NASA umiestili posledné časti prístroja, ktorý nahradí Hubblov vesmírny ďalekohľad. Agentúra NASA verí, že sa vďaka tomu posunú možnosti prieskumu vesmíru na novú úroveň.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba sa má stať najväčším a najkomplexnejším orbitálnym observatóriom, ktoré sa kedy vydalo do vesmíru. Vedci dúfajú, že vďaka sedemnásobnej kapacite zachytávania svetla v porovnaní s Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom a s pomocou pokročilých infračervených zobrazovacích schopností sa podarí získať nový pohľad na vzdialené vesmírne telesá, vrátane hviezd a galaxií, ktoré zažiarili po Veľkom tresku.

Finálna montáž častí vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba.

Myšlienka umiestniť na obežnú dráhu vesmírny ďalekohľad, ktorý zhromažďuje pozorovania v infračervenom spektre, začala v polovici deväťdesiatych rokov. Odvtedy sa výstavba vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba stretávala s mnohými ťažkosťami. Mnohé z nich spôsobili technické problémy, ktoré boli objavené počas testovaní, takže sa nepodarilo splniť čas jeho nasadenia, ktoré bolo naplánované na rok 2007. Spojenie častí vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba je teda pre technikov obrovským úspechom.

Tím použil žeriav pre spojenie dvoch polovíc obrovského vesmírneho ďalekohľadu a umiestnil zrkadlá a vedecké prístroje na vyhradené miesto nad už skonštruovanými časťami slnečného štítu a vesmírnych komponentov. Tento míľnik symbolizuje viac ako 20 rokov úsilia tisícov oddaných jednotlivcoch z NASA, Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Kanadskej vesmírnej agentúry a ďalších priemyselných a akademických partnerov, ktorí na projekte spolupracovali.

Finálna montáž častí vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba.

Vesmírny ďalekohľad sa teraz môže kompletne zmontovať tak, aby boli jeho časti prepojené aj elektronicky. No keďže sa bude ďalekohľad nachádzať vo vzdialenosti viac ako 1,5 milióna kilometrov od Zeme, je potrebné jeho dôkladné otestovanie, pretože ho astronauti nebudú môcť opravovať, ako sa to robilo v prípade Hubblovho ďalekohľadu. Tím inžinierov ešte čaká testovanie komplexného päťvrstvového tepelného štítu, spolu s testovaním odolnosti ďalekohľadu voči náročným environmentálnym podmienkam, keďže jeho prístroje musia byť schopné pracovať pri teplote nižšej ako -220 stupňov Celzia.

Očakáva sa, že vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba bude vynesený do vesmíru v roku 2021.

Finálna montáž častí vesmírneho ďalekohľadu Jamesa Webba.