Obrovský hurikán na ceste k Spojeným štátom spôsobuje skazu

TA3 ČTK
2.9.2019 11:14

Hurikán Dorian pokračoval v pomalom prechode cez severnú časť súostrovia Bahamy. Jedna z najsilnejších atlantických búrok v histórii na ostrovoch strhávala strechy domov, prevracala autá, porážala stromy a stožiare elektrického vedenia a spôsobila rozsiahle záplavy.

Hurikán zosilnel na piaty, teda najvyšší stupeň, s rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu. Počas noci vietor zoslabol na 265 kilometrov za hodinu, úrady na Bahamách ale varovali občanov, aby naďalej zotrvali v núdzových úkrytoch. Z postihnutých bahamských ostrovov zatiaľ prichádza len málo správ; na mnohých miestach boli totiž prerušené dodávky elektriny a obmedzený je aj prístup k internetu. Dá sa ale predpokladať, že hurikán pripraví mnoho miestnych obyvateľov o domovy.

"Došlo k obrovských škodám na majetku a infraštruktúre. Našťastie zatiaľ nemáme správy o žiadnych stratách na životoch," vyhlásila predstaviteľka bahamského ministerstva cestovného ruchu a letectvo Joy Jibriluová. Ako prvý pocítili dopad hurikánu bahamské ostrovy Abaco, potom sa živel presunul nad ostrov Grand Bahama. Podľa meteorológov bude hurikán pravdepodobne sužovať súostrovie až do utorkového rána vzhľadom k tomu, že postupuje veľmi pomaly - rýchlosťou iba 1,6 kilometra za hodinu.

Jibriluová a vládny hovorca Kevin Harris uviedli, že dostali od obyvateľov ostrovov Abaco videonahrávky, na nich sú vidieť domy s chýbajúcimi časťami striech, strhané drôty elektrického vedenia a vody dosahujúce výšku automobilových striech. Bahamský premiér Hubert Minnis vyhlásil, že v niektorých oblastiach ostrovov Abaco "nie je rozdiel medzi tým, kde je oceán a kde začínajú cesty".

Búrka mieri od Bahám na západ k americkému pobrežiu. Guvernér Južnej Karolíny Henry McMaster už nariadil evakuáciu celého pobrežia štátu, opatrenie sa týka 830.000 ľudí. O niekoľko hodín neskôr vyhlásil povinnú evakuáciu atlantického pobrežia aj guvernér štátu Georgia Brian Kemp. Povinne sa budú tiež musieť evakuovať obyvatelia záplavových častí Floridy. Vo všetkých troch spomenutých štátoch bol už vyhlásený stav núdze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok