Začal sa školský rok, boli pri tom prezidentka, premiér i ministerka

TA3 TASR SITA
2.9.2019 06:53

Zhruba 660.000 školákov sa vrátilo do školských lavíc. Brány základných a stredných škôl sa po dvoch mesiacoch prázdnin otvorili, pretože sa začína nový školský rok 2019/2020. Pri otvorení školského roka boli prezidentka, premiér ale i ministerka školstva. Pozrite sa, ako začiatok prvého školského dňa vyzeral.

Najväčšou zmenou bude cudzí jazyk

Do školských lavíc si prvýkrát zasadlo aj viac ako 58.100 prváčikov. Z celkového predpokladaného počtu 660.000 školákov je okolo 458.000 zo základných škôl a takmer 202.000 stredoškolákov. Školáci prekročia brány 1910 základných škôl, 441 stredných odborných škôl, 236 gymnázií a 17 konzervatórií.

Najväčšou zmenou vo vzdelávaní bude v novom školskom roku uvoľnenie výučby cudzieho jazyka. Ešte v uplynulom školskom roku si žiaci ku povinnej angličtine zvolili v siedmom ročníku ďalší svetový jazyk, ktorého výučbu vedela škola zabezpečiť. Na výber mali z nemeckého, ruského, talianskeho, španielskeho a francúzskeho jazyka. "Po novom si žiaci budú môcť už vybrať svetový jazyk, ktorý sa začnú učiť v treťom ročníku povinne. Ak si žiak nevyberie anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk, musí si ho v siedmom až deviatom ročníku zvoliť ako druhý cudzí jazyk," uviedol rezort školstva.

Otvárali prezidentka, premiér aj ministerka

Prvý deň nového školského roka otvorila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Navštivila Základnú školu na Turnianskej ulici v bratislavskej Petržalke. Žiaci na Základnej škole na Športovej ulici v Moste pri Bratislave zase stretli premiéra premiéra Petra Pellegriniho.

Ministerka školstva Martina Lubyová prišla na návštevu Základnej školy na Beňovského ulici v mestskej časti Dúbravka, ktorú navštevovala aj ona sama. „Som veľmi rada, že mám tú česť otvárať školský rok práve na tejto Základnej škole Beňovského v Dúbravke, lebo je to možno posledný rok, keď mám šancu otvárať školský rok ako ministerka a povedala som si, že ho otvorím na svojej škole,“ povedala Lubyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok