Nezabudneme, odkázali svetoví lídri. Pripomenuli si začiatok vojny

TA3 TASR SITA
1.9.2019 17:24

Vo Varšave sa uskutočnilo spomienkové podujatie pri príležitosti 80. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny, ktorá sa začala 1. septembra 1939 útokom nacistického Nemecka na Poľsko. Udalosti sa zúčastnila aj naša prezidentka Zuzana Čaputová.

Uctili si bojovníkov aj obete

Na ceremónii, ktorá sa konala na Piludského námestí, sa zúčastnili poľský prezident Andrzej Duda a predstavitelia desiatok krajín vrátane nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, kancelárky Angely Merkelovej, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, amerického viceprezidenta Mikea Pencea a aj našej prezidentky Zuzany Čaputovej. Všetci prítomní štátnici na podujatí zazvonili na zvon s názvom "Pamäť a varovanie", čím si uctili bojovníkov a obete vojny a varovali pred ďalšími konfliktmi.

Nemecký prezident vo svojom prejave počas podujatia nazval druhú svetovú vojnu "nemeckým zločinom", na ktorý jeho krajina nikdy nezabudne. Nemecký útok na Varšavu a Poľsko je podľa jeho slov "bolestivým dedičstvom". Už ráno Steinmeier pritom počas spomienkovej akcie v meste Wielun požiadal o odpustenie.

Duda v prejave apeloval na svetových lídrov, aby nezatvárali oči pred súčasnými imperialistickými tendenciami a nútenými zmenami hraníc. Nemenoval konkrétnu krajinu, no tým, že spomenul agresiu proti Gruzínsku a Ukrajine naznačil, že tým myslel Rusko. Ruského prezidenta Vladimira Putina na spomienkové podujatie v Poľsku nepozvali. "Odvrátenie zraku nie je recept na zachovanie mieru. Je to jednoduchý spôsob, ako odsúhlasiť ďalšie útoky," podotkol Duda.

Čaputová: Hrôzy pripomínajú dôležitosť jednoty

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že hrôzy druhej svetovej vojny pripomínajú, aké je dôležité, aby Európa zostala jednotná a silná. "Tvárou v tvár zlu nesmieme ustúpiť, ale musíme ho prekonať," napísala na Twitteri Čaputová.

Európa taktiež podľa Čaputovej nesmie dovoliť, aby sa "vojny a konflikty vrátili na náš kontinent". Prezidentka ďalej počas návštevy Poľska uistila, že v tento deň pripomenutia si začiatku druhej svetovej vojny, ktorá vypukla pred 80 rokmi okupáciou Poľska, stojí pri poľskom národe. "Je mi cťou byť dnes s prezidentom Dudom vo Varšave. Nikdy nezabudneme," tvítovala slovenská prezidentka z Varšavy.

Životy za slobodný svet

Poľský prezident tiež zdôraznil potrebu pamätať na druhú svetovú vojnu. "Pamätáme si. Musíme si pamätať, a preto tu sme," vyhlásil Duda. Spomenul pritom 80 miliónov úmrtí, ktoré z druhej svetovej vojny urobili "najväčší ozbrojený konflikt v histórii ľudstva""Budeme naďalej s vďakou pamätať na všetkých, ktorí bojovali a ktorí dali svoje životy za slobodný svet," dodal.

Poctu Poliakom vzdal aj Pence, ktorý do Varšavy prišiel namiesto prezidenta Donalda Trumpa, ktorý zostal v Spojených štátoch pre blížiaci sa hurikán Dorian. "Zatiaľ, čo srdcia každého Američana sú s našimi spoluobčanmi v ceste masívnej búrky, dnes si pripomíname, ako narastajúca búrka 20. storočia prepukla vo vojnu a inváziu, po ktorej nasledovali nevysloviteľné ťažkosti a hrdinstvo poľského ľudu," vyjadril sa americký viceprezident. Pence pochválil Poliakov za to, že nikdy nestratili nádej a neprepadli zúfalstvu. "Vaši utláčatelia sa vás pokúšali zlomiť, ale Poľsko sa zlomiť nepodarilo," dodal.

Na začiatku spomienkového podujatia vojaci zaspievali poľskú hymnu a vztýčili štátnu vlajku. Pred spomínaným zvonením zase vypálili 21 sálv z diel. Ceremóniu ukončila vojenská prehliadka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok