Vláda si pripomenula výročie Deklarácie o zvrchovanosti

TA3, SITA, TASR
17.7.2012 12:13

Predseda parlamentu pri príležitosti 20. výročia Deklarácie zvrchovanosti Slovenskej republiky zorganizoval slávnostné prijatie všekých členov vlády.

Slávnostné prijatie členov vlády

Záznam prejavu premiéra R. Fica

Gašparovič: Deklarácia o zvrchovanosti bola prijatá z vôle ľudí

Prijatie Deklarácie o zvrchovanosti spred 20 rokov patrí medzi najvýznamnejšie momenty, ktoré tvorili nové dejiny Slovenska, a na tie by sme nemali zabúdať. Uvádza sa to vo vyhlásení prezidenta Ivana Gašparoviča, ktoré poskytol tlačový odbor kancelárie prezidenta.

Podľa Gašparoviča Slováci, ktorí boli ako národ vyše dvanásť storočí vždy pod niekým alebo s niekým, dokázali týmto dokumentom 17. júla 1992 vyjadriť svoju túžbu - utvoriť svoj štát. Napokon, konštituovanie samostatnej republiky a jej doterajší vývoj potvrdili, že deklarácia o zvrchovanosti bola prijatá z vôle ľudí.

"Onedlho si Slovenská republika pripomenie 20. výročie svojej samostatnej existencie. Ako prezident i ako občan som hrdý na úspechy, ktoré náš mladý štát za dve desaťročia dosiahol. Tým, že dnes sme členmi EÚ a NATO, ako aj všetkých významných svetových organizácií, Slovensko a jeho občania potvrdili, že právom patríme do modernej demokratickej spoločnosti," myslí si Gašparovič.

Deklarácia Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky je uznesenie Slovenskej národnej rady zo 17. júla 1992, v ktorom poslanci národnej rady požadovali samostatnosť Slovenska. Deklarácia bola súčasťou procesu, na konci ktorého sa rozpadla Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR) a 1. januára 1993 vznikla samostatná Slovenská republika.

Pracovná skupina s prezidentom


Paška a premiér Fico plánujú osloviť prezidenta Gašparoviča, aby spoločne vytvorili pracovnú skupinu. Tá má na žiadosť troch najvyšších ústavných činiteľov pripraviť na septembrové rokovanie vládneho kabinetu materiál, ktorý bude presne popisovať program, ako aj rozpočet osláv 20. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

"Materiál má byť pripravený tak, aby 20. výročie vzniku nášho štátu si mohol pripomenúť každý občan SR a aby každý, kto bude vnímať tieto oslavy, ich vnímal ako oslavy zorganizované primerane významu tohto sviatku," vyhlásil predseda vlády.

Premiér dnes v spoločnosti ministrov vládneho kabinetu prijal pozvanie predsedu parlamentu na spoločné rokovanie v priestoroch historickej budovy Národnej rady na Župnom námestí v Bratislave. Šéf parlamentu predsedu vlády informoval o prípravách osláv a podujatí, ktoré by mali pripomenúť 20. výročie slovenskej ústavy, ako aj vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Stretnutie sa uskutočnilo v kontexte dnešného výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR, za ktoré v roku 1992 hlasoval Fico ešte ako poslanec.

"Vnímal som tento akt ako dôležitý krok k zvrchovanosti SR a naozaj by som poprosil všetkých tých, ktorí hlasovali proti zvrchovanosti, proti Ústave SR a boli proti vzniku SR, aby sa dnes nebúchali do pŕs, pokiaľ ide o vzťah SR a EÚ. Chcem poprosiť, aby nehovorili o zvrchovanosti a suverenite, keď si máme plniť záväzky, ktoré SR musí plniť, aby prežila v priestore EÚ," podčiarkol Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok