Pozor, aby vás v pondelok nezaskočil štrajk bratislavskej MHD

TA3 TASR SITA
30.8.2019 13:53

Vodiči bratislavskej mestskej hromadnej dopravy plánujú v prvý deň začiatku školského roka v čase od 4:00 do 7:00 štrajkovať, a to i napriek tomu, že sa "zamestnávateľ snaží všemožne štrajk prekaziť". Idete v pondelok skoro ráno do práce? Pomôcť by vám mohla integrovaná doprava.

Pozor, aby vás v pondelok nezaskočil štrajk bratislavskej MHD
SITA/Branislav Bibel

Štrajk má zasiahnuť všetky linky

Uviedol to predseda odborov Autošofér v Dopravnom podniku Bratislava a zároveň predseda štrajkového výboru Jozef Hitka. Počet štrajkujúcich vodičov zatiaľ nie je známy, táto ich aktivita však zasiahne všetky linky. Niektoré nebudú premávať vôbec, v iných prípadoch budú premávať len niektoré spoje. Vo vyhlásení o štrajku sa vodiči sťažujú napríklad na nenaplnenie sociálnych podmienok na výkon práce vodiča MHD či na premnoženú administratívu.

Predseda odborov už pred pár týždňami vyzýval vedenie DPB na riešenie viacerých problémov v DPB s tým, že ak sa situácia nezmení, vyhlásia výstražný štrajk. Odborom prekáža predovšetkým údajné šikanovanie vodičov, neplatná kolektívna zmluva alebo nedávny nakúp 11 starých autobusov. Za kľúčové rovnako považujú odbory vytvorenie nového pracovného poriadku v DPB, ktorý má zabezpečiť lepšie postavenie vodičov v rámci podniku.

"Týmto sa ospravedlňujeme obyvateľom a návštevníkom Bratislavy za to, že mnohé spoje MHD nebudú premávať a žiadame ich o pochopenie situácie našich zamestnancov. Uvedomujeme si, že sme financovaný z peňazí daňových poplatníkov, a preto chceme službu pre obyvateľov vykonávať zodpovedne a kvalitne. Ale náš zamestnávateľ DPB nám to neumožňuje. Bojujeme aj za Vás, za kvalitnejšie a kultúrnejšie cestovanie,“ dodal Hitka v stanovisku odborov.

Dopravný podnik podľa svojich slov rešpektuje právo zamestnancov na štrajk, preto je pripravený prijať opatrenia, aby táto aktivita vodičov zasiahla cestujúcich čo najmenej. Dopravný podnik podľa svojho prieskumu neočakáva, že sa do štrajku odborovej organizácie Autošofér zapojí vysoký počet vodičov.

Pomôcť môže integrovaná doprava

Bratislavská integrovaná doprava v súvislosti so štrajkom upozorňuje cestujúcich, že v zónach 100 a 101 môžu využívať aj linky ostatných dopravcov zapojených do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, uviedol to v tlačovej správe hovorca BID Miroslav Staník. U všetkých štyroch dopravcov v rámci IDS BK platia integrované cestovné lístky: električenky, papierové lístky, lístky kúpené cez aplikáciu IDS BK či elektronické lístky. Ide o dopravcov RegioJet, Slovak Lines, Železničná spoločnosť Slovensko a Dopravný podnik Bratislava.

"Držitelia predplatných cestovných lístkov (električeniek) s platnosťou pre zóny 100 a 101 môžu využiť na cestovanie po Bratislave spoje všetkých štyroch dopravcov. Vo vozidlách DPB, RegioJet a ZSSK sa platným predplatným cestovným lístkom preukážu pri kontrole cestovných lístkov. Vo vozidle Slovak Lines sa preukážu vodičovi autobusu pri nástupe, ktorý im následne vydá cestovný lístok s nulovou hodnotou. Držitelia predplatných cestovných lístkov pre bratislavské zóny 100 a 101 musia mať nástupnú a výstupnú zastávku v Bratislave," uviedol Staník s tým, že cestujúci si musia dávať pozor na SMS cestovné lístky a predplatné cestovné lístky zakúpené na platobné karty, ktoré vo vozidlách RegioJet, Slovak Lines a ZSSK neplatia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok