Med nemá len pozitíva. Je taký zdravý, ako sa hovorí?

TA3 ČTK
31.8.2019 20:09

Včelí med považujeme za zdravý. Je to naozaj tak? Med je kaloricky bohatší než bežný cukor, ale je aj sladší, takže ho potrebujeme menej ako cukru. Med tvorí najmä fruktóza a glukóza a obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy, aminokyseliny a flavonoidy. Aj tým sa med líši od iných sladidiel, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Med nemá len pozitíva. Je taký zdravý, ako sa hovorí?
SITA/AP

Vitamíny po lyžičkách

Rôzne výskumy preukázali súvislosť medzi konzumáciou medu a zlepšením rovnováhy črevnej mikroflóry, zmiernením kašľa a dýchacích ťažkostí. Prítomnosť výživných látok v mede má aj antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky. Aby sme však mohli získať dostatok týchto látok, museli by sme skonzumovať veľké množstvo medu a teda aj množstvo kalórií, upozorňuje dietologička Jenny Friedmanová.

med-sladenie-ilustracna-fotografia-1140px-sitaap_ac1100ae-0ddb-da2d.jpg

Napriek tomu, že Americká asociácia pre srdcové choroby radí obmedziť denné množstvo cukru na šesť kávových lyžičiek u žien a na deväť u mužov, priemerný Američan skonzumuje podstatne viac. "Konzumácia príliš vysokých dávok cukru je spojená so zvyšovaním hmotnosti a s väčším rizikom vzniku chronických chorôb, napríklad cukrovky," zdôrazňuje dietologička Meredith Priceová.

Stovky druhov medu

Existuje viac ako 300 druhov medu. Záleží na jeho pôvode, na kvetoch, ktoré včely navštevovali a ktoré mu dodávajú farbu, chuť a nutričné vlastnosti. Niektoré druhy medu môžu mať výraznejšiu chuť, iné môžu byť bohatšie na antioxidanty. Jedna kávová lyžička medu obsahuje asi 64 kalórií (cukor ich obsahuje asi 50), ale je sladší, takže si vystačíme s menším množstvom.

Je isté, že najlepšie je kúpiť med priamo od výrobcu, nie v obchode. Pravý prírodný med je hutnejší a tečie pomaly. Nerozlieva sa ako sirup a má kvetinovú vôňu. Preto je ideálne kupovať med miestnej produkcie, aby sme si boli istí, že kupujeme skutočne med.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok