Čaputová sa stretla s rakúskym prezidentom aj kancelárkou

TA3 TASR
30.8.2019 12:31

Prezidentka Zuzana Čaputová sa na oficiálnej návšteve Rakúska, na ktorú prišla netradične vlakom, stretla s rakúskou hlavou štátu, Alexandrom Van der Bellenom a neskôr aj so spolkovou kancelárkou Brigitte Bierleinovou.

Podali nám pomocnú ruku

Rakúsko bolo v období totality pre Slovákov nádejou, že slobodný svet za ostnatým drôtom existuje. Preto je povinnosťou slobodu si chrániť. Na prvej oficiálnej návšteve Rakúska to povedala prezidentka Čaputová. Zároveň vo viedenskom Hofburgu poďakovala rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi za to, že ako susedia pred 30 rokmi podali Rakúšania Slovákom pomocnú ruku.

"Ďakujeme za otvorenie hraníc našim občanom, čo tiež významne prispelo k pádu železnej opony a návratu slobody a demokracie do našej časti Európy. Chcem vás uistiť, že Slovensko nezabúda a nesmierne si vaše vtedajšie rozhodnutia váži. Aj preto je dnes našou povinnosťou urobiť všetko preto, aby sme si našu slobodu chránili," povedala Čaputová s dôvetkom, že je presvedčená, že obe hlavy štátov vedia svojim občanom ponúknuť alternatívu, ktorá prináša slušnosť, spravodlivosť a vecný tón v politike, a to bez nenávisti, neznášanlivosti a populizmu.

Viac než len spoločná hranica

S Van der Bellenom sa zhodli, že oba národy spája oveľa viac než len spoločná hranica. Podľa Čaputovej patrí Slovensko a Rakúsko medzi najviac integrované stredoeurópske štáty. "Naše bilaterálne vzťahy sú aj vďaka členstvu v Európskej únii najlepšie od ich vzniku. A nie sú to len slová, ale množstvo konkrétnych projektov v infraštruktúre, kultúre, vzdelávaní, ako aj veľmi intenzívna hospodárska spolupráca," povedala prezidentka.

Rovnako pripomenula, že rakúske firmy v súčasnosti zamestnávajú viac ako 45.000 ľudí na Slovensku a zároveň tisíce Slovákov a Sloveniek našlo uplatnenie v Rakúsku. Čaputová sa s Van der Bellenom rozprávala aj o ekologických témach. "Obidve naše krajiny sa tiež ako jediné v celom regióne prihlásili k bezuhlíkovej budúcnosti do roku 2050 a prijímajú konkrétne opatrenia. Myslím, že sme s pánom prezidentom našli veľkú zhodu v tom, že chceme našu osobnú spoluprácu v tejto oblasti ďalej rozvíjať," dodala.

Obaja prezidenti sú presvedčení, že občania potrebujú aj moderné a klimaticky udržateľné hospodárstvo. To si však podľa nich bude vyžadovať viac než len zmenu v technológiách, priemysle alebo energetike.

Stretla sa aj s kancelárkou Bierleinovou

Čaputová sa v piatok poobede stretla aj s rakúskou spolkovou kancelárkou Brigitte Bierleinovou v jej úrade. V rámci ďalšieho programu mala navštíviť aj Veľvyslanectvo SR vo Viedni.

Na navštevu Rakúska sa Čaputová rozhodla pricestovať vlakom. Delegácia sa z oficiálnej návštevy vrátila vo večerných hodinách. Ako dodala Železničná spoločnosť Slovensko, trasa dlhá 74 kilometrov trvá 59 minút.

"Z dôvodu prítomnosti prezidentky SR sú vlaky vedené nízkopodlažnou súpravou Bombardier Talent 4124, ktorú vlastní rakúska železničná spoločnosť ÖBB a na území Slovenska ju prevádzkuje ZSSK," dodal riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Zároveň rakúskeho kolegu pozvala na návštevu Slovenska.

Bilaterálne vzťahy medzi Rakúskom a Slovenskom sú skvelé, zhodnotil to Alexander Van der Bellen po stretnutí s Čaputovou. Rovnako vyzdvihol prácu slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek v rakúskych rodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok