Sobášime sa menej ako vlani. Najviac svadieb bolo v tomto kraji

TA3 TASR
30.8.2019 09:09

Najviac svadieb bolo minulý rok v septembri, auguste a júni. Naopak, najmenej párov sa zosobášilo v januári, marci a februári. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Za prvých päť mesiacov roku 2019 vstúpilo do manželstva 8217 párov, o 256 menej ako vlani. Najviac svadieb bolo zatiaľ v máji.

Sobášime sa menej ako vlani. Najviac svadieb bolo v tomto kraji
SITA/AP

Najmenej svadieb bolo v roku 2002

Najväčší záujem o uzavretie manželstva bol v roku 2018 v Prešovskom kraji, kde sa zosobášilo 4964 párov. Nasledujú Bratislavský, Košický a Žilinský kraj. Najmenej svadieb bolo v Trnavskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji.

Z okresov bolo v roku 2018 podľa ŠÚ najviac svadieb v Prešove, Nitre, Žiline, v Bratislave V a Prievidzi. Najmenej sa sobášilo v okresoch Medzilaborce, Turčianske Teplice, Banská Štiavnica, Poltár a v Stropkov. Najviac svadieb od roku 1993 sa uskutočnilo v roku 2017, konkrétne 31.309. Minulý rok bol z tohto pohľadu druhý najúspešnejší. Najmenej svadieb bolo v roku 2002, kedy sa zosobášilo 25.062 párov.

Pri zmene mena už bez poplatkov

Za vydanie nových dokladov po zmene priezviska už mladomanželia od nedele 1. septembra nebudú platiť. Do účinnosti totiž vstupuje novela zákona o správnych poplatkoch, ktorá ich od povinnosti platiť oslobodzuje. Manželia budú oslobodení aj od súdnych poplatkov, ktoré bezprostredne súvisia s uzatvorením manželstva a následne zmenou priezviska jedného z manželov. Ide napríklad o zápis zmien do obchodného registra. Zmena sa však netýka urýchleného vydania dokladov na žiadosť poplatníka.

V súčasnosti sa napríklad za vydanie občianskeho preukazu platí 4,50 eura, za vydanie cestovného pasu 33 eur. Nový vodičský preukaz či medzinárodný vodičský preukaz stojí 6,50 eura. Tri eurá sa platia zas napríklad za vykonanie zmien v osvedčení o živnostenskom oprávnení.

Novelu do národnej rady predložili predseda Smeru-SD Robert Fico a jeho podpredseda Juraj Blanár. Zmenu zdôvodnili podporou tradičnej rodiny a uľahčením finančnej situácie manželov. Parlament novelu schválil koncom júna, prezidentka ju následne začiatkom júla podpísala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok