Banskou Bystricou sa presúvali tanky, pochodovali stovky vojakov

TA3 TASR SITA
29.8.2019 13:06

Jeden z najsvetlejších momentov našich dejín sme oslavovali vo veľkom. V Banskej Bystrici vojenskou prehliadkou vrcholili veľké oslavy pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania. Armáda na ne poslala lietadlá, tanky, ďalšie vojenské vozidlá aj množstvo vojakov. Účasť si nenechali ujsť mnohí politici. Oslavy aj sprievodný program sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili.

23:30 Takto vyzeral večerný galaprogram.

22:47 Premiér Peter Pellegrini zhodnotil na sociálnej sieti ukončenie slávnostného dňa za dokonalé. Videomapping na budove Múzea SNP bol pre neho skutočné umelecké dielo.

22:15 Pozrite si najzaujímavejšie fotografie z osláv.

20:00 Presne pred 75. rokmi vyslali signál na povstanie. Na základe správ o potýčkach príslušníkov žilinskej posádky s prichádzajúcimi nemeckými jednotkami vyslal podplukovník generálneho štábu Ján Golian 29. augusta 1944 krátko po 20.00 h heslo: "Začnite s vysťahovaním!" To bol signál na začiatok Slovenského národného povstania.

18:15 Pozrite si pár fotografií z vojenskej prehliadky. Takto to vyzeralo.

18:05 Minister obrany na sociálnej sieti poďakoval vojakom, ktorí sa slávnostnej prehliadky zúčastnili.

17:15 Rozprávali sme sa Jozefom Vaškebom, ktorý mal počas SNP len 16 rokov a zachránil životy asi 40 slovenským vojakom. Pozrite si, ako na toto povstanie spomína.

16:55 Na slávnostnej vojenskej prehliadke bolo viac ako 1500 vojakov a viac ako 200 kusov pozemnej a leteckej techniky. V našom Štúdiu TA3 jej priebeh, ktorý sme vysielali naživo, komentoval plukovník Ladislav Dovhun.

16:30 V týchto chvíľach sa slávnostná vojenská prehliadka skončila. Oslavy SNP budú pokračovať večerným galaprogramom, ktorého vyvrcholením je ohňostroj a videomapping.

16:20 Časť prehliadky naživo vysielali OS SR na sociálnej sieti.

15:50 K príležitosti osláv výročia sa vyjadril aj exprezident Andrej Kiska. "Nesmieme dovoliť, aby sa chyby minulosti opakovali." Podľa jeho slov je to základný odkaz Slovenského národného povstania, ktorý je potrebné pripomínať mladým ľuďom.

15:35 Vojenská prehliadka prebieha pokojne, sledujú ju tisíce ľudí.

15:14 Začala sa samotná veľká vojenská prehliadka s účasťou 1 500 vojakov rozdelených do 35 celkov a viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Môžete ju sledovať aj naživo vo vysielaní TA3.

15:03 V týchto chvíľach by sa mala začať slávnostná vojenská prehliadka.

15:01 Predseda Smeru-SD Robert Fico označil SNP za najsvetlejší moment slovenskej histórie. Vo videu na sociálnej sieti informoval, že sa na oslavách nemôže zúčastniť pre pracovné povinnosti vo Francúzsku.

14:17 Naša redaktorka sa rozprávala s jedným z vojnových veteránov. Ako spomína na druhú svetovú vojnu?

14:00 V týchto chvíľach by sa mal začať popoludňajší program osláv v Banskej Bystrici.

13:37 Mesto Bratislava vyvesilo z Primaciálneho paláca antifašistickú zástavu, ide o iniciatívu primátora Matúša Valla, ktorý sa podľa vlastných slov hlási k odkazu SNP.

13:27 Podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej extrémistické riešenia v spoločnosti nikdy nefungovali. "Udalosti späté s druhou svetovou vojnou sa neodohrali až tak dávno v minulosti, no čas plynie. Nenechajme preto rozplynúť spomienky na holokaust a odboj v Povstaní – nech sú pre nás výstrahou, že ľudská krutosť sa v nových formách môže kedykoľvek opäť objaviť," uviedla na sociálnej sieti.

12:54 Pozrite si aj celý príhovor premiéra Petra Pellegriniho, v ktorom vyzdvihol dôležitosť osláv SNP.

12:39 Prvá oficiálna časť programu sa skončila. Na oslavy prišli podľa odhadov tisíce ľudí, v závere prvej časti zaznela modlitba za obete povstania. Oslavy sprevádzajú aj bezpečnostné opatrenia, polícia zatiaľ nezaznamenala vážne incidenty.

12:26 Minister obrany Peter Gajdoš odovzdal medaily vojnovým veteránom.

12:20 Oslavy výročia sledujú tisícky ľudí, prišli aj politici zo zahraničia.

12:09 "Veľké oslavy SNP potrebujeme," vyhlásil premiér Peter Pellegrini, podľa ktorého je dôležité si túto udalosť pripomínať. Vojnových veteránov nazval hrdinami a vzdal úctu všetkým, ktorí sa zúčastnili slovenskej vzbury.

11:40 Pozrite si aj celý príhovor prezidentky, v ktorom vyzdvihla najmä odvahu ľudí.

11:30 Davom ľudí v Banskej Bystrici sa prihovoril aj predseda parlamentu Andrej Danko. Vyzval ich, aby nepodľahli fašistickému ani liberálnemu extrému.

11:23 So svojím príhovorom už vystúpila prezidentka Zuzana Čaputová. Poďakovala sa účastníkom povstania a vyzdvihla jeho odkaz, ktorý je aktuálny aj v súčasnosti.

11:03 Oficiálny ceremoniál v Banskej Bystrici sa začal, pamiatku obetí si uctili minútou ticha a zaznela aj slovenská hymna.

10:50 V týchto chvíľach by sa malo začínať slávnostné zhromaždenie, súčasťou ktorého budú aj príhovory hostí vrátane prezidentky a premiéra.

10:37 Do povstania sa mnohí zapojili rôznymi spôsobmi, napríklad aj financovaním. To prebiehalo aj vďaka bývalému guvernérovi Slovenskej národnej banky Imrichovi Karvašovi. Ako na neho spomína jeho syn?

10:00 V Banskej Bystrici sa oficiálne začali oslavy SNP preletom leteckej techniky a kladením vencov k pamätníku. Pamiatku padlých si uctili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Peter Pellegrini, predseda parlamentu Andrej Danko i vojnoví veteráni. Na oslavách sa zúčastňujú aj ministri, poslanci parlamentu, zástupcovia politických strán, diplomatických zborov, združení a organizácií.

zuza_ac1100ae-8a79-b995.jpg

9:48 Slovenské národné povstanie zmenilo život mnohým ľuďom. S jeho priamou účastníčkou sme sa rozprávali v našom štúdiu. Pozrite sa, ako spomína na udalosti pred 75 rokmi.

Priebeh časti osláv môžete sledovať aj naživo vo vysielaní TA3.

9:15 Hlavná časť osláv sa začne o 10. hodine preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym kladením vencov. Dopoludnie vyplnia príhovory najvyšších štátnych predstaviteľov.

Novinkami tohtoročných osláv bude slávnostná vojenská prehliadka aj večerný galaprogram. Na prehliadke sa od 15:00 do 16:30 predstaví 1 500 vojakov, viac ako 200 kusov techniky vrátane 15 kusov leteckej techniky. Vo večerných hodinách od 20:30 pripravili organizátori galaprogram, v ktorom vystúpia slovenskí interpreti a umelecké súbory.

9:10 Nočný generálny nácvik slávnostnej vojenskej prehliadky Ozbrojených síl SR v Banskej Bystrici pritiahol v utorok do centra mesta stovky obyvateľov. Lemovali Štefánikovo a Štadlerovo nábrežie popri hlavnom cestnom ťahu, ktorý uzatvorili do skončenia nácviku.

Na generálnom nácviku sa podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Daniela Zmeka zúčastnilo 1843 vojakov, 192 kusov techniky a ďalších minimálne 300 ľudí v zabezpečovacích zmenách a podporných úlohách. Túto úlohu dostali vojaci v januári, nácviky sa začali vo februári.

9:00 S oslavami sú spojené dopravné obmedzenia. Od 9:00 do 22:00 je na ceste I/66 v Banskej Bystrici úplne vylúčená doprava. V centre mesta je obmedzené parkovanie, do niektorých ulíc počas osláv platí zákaz vjazdu.

Na banskobystrických linkách MHD, ktorých sa týka uzávera cesty I/66, funguje preprava formou kyvadlovej dopravy bez cestovných poriadkov. Autobusové prímestské a diaľkové linky budú premávať podľa upravených cestovných poriadkov. Všetky zmeny sú na webstránke dopravcov aj na stránke mesta.

Na bezpečnosť osláv dohliada niekoľko stoviek policajtov. Polícia zriadila infolinku 0800 242 000, na ktorej môžete riešiť problémy v súvisilosti bezpečnosťou.

snp-mapka-obmedzeni_ac1100ae-6d11-1c2c.jpg

8:45 Slovenské národné povstanie sa stalo jednou z kľúčových a pozitívnych udalostí slovenských dejín. Najmä vďaka SNP sa Slovensko stalo členom víťaznej spojeneckej koalície, ktorá v boji porazila fašistickú hrozbu. Slovenský národ dokázal, že s fašizmom spolupracujúci a kolaborujúci vládnuci slovenskí predstavitelia aj s prezidentom Jozefom Tisom neboli jeho nosnými predstaviteľmi.

Dva mesiace sa proti nemeckej presile bránilo 60.000 vojakov armády a 18.000 partizánov, spolu so Slovákmi aj príslušníci 30 národov a národností Európy aj Austrálie. Udržanie povstaleckého územia počas tohto obdobia v tyle sovietsko-nemeckého frontu, rozsah, dĺžka a vojenský význam povstania ho zaraďujú k najvýznamnejším antifašistickým vystúpeniam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok