Vláda zasadla v regióne Novohrad, rozdelila peniaze na projekty

TA3 TASR
28.8.2019 12:10

Takmer 1,3 milióna eur na rekonštrukcie a rozvojové projekty poskytne vláda samosprávam a ďalším subjektom v okrese Lučenec, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté. Kabinet o tom rozhodol na výjazdovom rokovaní v obci Buzitka v Lučenskom okrese.

Otvoria centrum inovácií

„Nad rámec jedného milióna eur, ktorý sa rozdeľoval na tomto zasadnutí, vláda rozhodla aj o podporení ďalších projektov. Nový a výnimočný projekt, ktorý má vzniknúť v meste Lučenec, je otvorenie centra pre rozvoj inovácií,“ uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši s tým, že vláda tento zámer podporí sumou 140.000 eur.

Dodal, že kabinet nad rámec pôvodného príspevku podporil aj niektoré menšie obce, napríklad Polichno či Prahu, ktoré získané prostriedky využijú na ďalšie vybavenie múzea, respektíve v druhom prípade na jeho zriadenie. Najviac z pôvodne plánovaného milióna dostane mesto Fiľakovo. Vláda ho podporí sumou 130.000 eur na nákup multifunkčného zametacieho stroja pre verejnoprospešné služby mesta. Druhú najvyššiu sumu pridelí kabinet Divínu.

Jeho samospráva môže rátať so 70.000 eurami na rekonštrukciu kultúrneho domu a s ďalšími 12.000 eurami na rekonštrukciu miestneho kaštieľa. Tomášovciam vláda pridelila 70.000 eur na rekonštrukciu budovy skladu na stolársku a zámočnícku dielňu v rámci podniku sociálnej ekonomiky. Celkovo bude podporených 52 rôznych subjektov.

Raši: Okres je úspešný

Okres Lučenec bol podľa Rašiho v poslednom období úspešný aj z hľadiska čerpania financií. „Za posledný rok bol nárast ich čerpania v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o viac ako 300 percent. Iba za jeden rok sa z regionálneho príspevku zazmluvnili projekty v hodnote 2,5 milióna eur,“ konkretizoval Raši.

Podobná situácia je podľa neho aj v prípade európskych zdrojov. „V súčasnosti sú z nich zakontrahované projekty v objeme 53 miliónov eur a, čo je pozitívne, 30 miliónov sa zakontrahovalo za posledný rok,“ zakončil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok