Herec DiCaprio ponúka milióny, chce zachrániť dažďový prales

TA3 TASR
27.8.2019 10:19

Environmentálna organizácia amerického herca Leonarda DiCapria venuje päť miliónov dolárov na pomoc amazonskému dažďovému pralesu, ktorý sužujú rozsiahle požiare. Earth Alliance poskytne peniaze miestnym skupinám a domorodým komunitám usilujúcim sa o ochranu Amazónie.

Herec DiCaprio ponúka milióny, chce zachrániť dažďový prales
SITA/AP

Požiare ho znepokojujú

Podľa brazílskeho Národného ústavu pre vesmírny výskum sa tento rok dosiaľ vyskytlo v amazonskom dažďovom pralese viac než 72.000 požiarov, čo je o 40.000 viac než v rovnakom období minulého roka. Nárast tejto bilancie je pripisovaný zvýšenej miere zámerného odlesňovania na účely chovu dobytka. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro je kritikmi obviňovaný z podpory ničenia Amazónie a nedostatočného riešenia environmentálnych problémov.

"Deštrukcia amazonského dažďového pralesa rýchlo uvoľňuje do atmosféry oxid uhličitý, čo ničí ekosystém, ktorý ročne absorbuje milióny ton skleníkových plynov a je jedným z najlepších spôsobov ochrany planéty pred klimatickou krízou," uvádza organizácia Earth Alliance na svojej oficiálnej webovej stránke.

Organizáciu založil DiCaprio a dvaja ďalší filantropi v júli s cieľom ochraňovať divokú prírodu, zasadzovať sa o klimatickú spravodlivosť a zabezpečovať práva domorodých obyvateľov. Herec vo svojom príspevku uviedol, že je "hlboko znepokojený pretrvávajúcou krízou v Amazónii, ktorá poukazuje na krehkú rovnováhu podnebia, biodiverzity a blahobytu domorodých kmeňov".

Peniaze sľúbili aj iní

Finančnú podporu od DiCapriovej organizácie dostanú ochranárske združenia Associacao Floresta Protegida, Coordenacao das Organizacoes Indígenas da Amazonia Brasileira, Instituto Kabu, Instituto Raoni a Instituto Socioambiental.

Svetoví lídri medzitým na summite skupiny G7 vo francúzskom Biarritz údajne dospeli k záväzku venovať finančné prostriedky na zmiernenie následkov amazonských požiarov. Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že jeho krajina na tieto účely poskytne desať miliónov libier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok