Súd rozhodol o farmaceutickej firme, mala prispieť k závislostiam

TA3 TASR
27.8.2019 07:46

Sudca v americkom štáte Oklahoma dospel k záveru, že farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson a jej dcérske firmy prispeli k opiátovej kríze v Oklahome, a nariadil spoločnosti zaplatiť 572 miliónov dolárov (514,6 milióna eur). Peniaze pôjdu na pomoc pri riešení tohto problému.

Verdikt vydal Sudca Thad Balkman. Štát Oklahoma vedie svoj prvý súdny proces proti spoločnostiam obvineným z toho, že dopomohli k nadmernému užívaniu vysoko návykových liekov proti bolesti. Spoločnosť sa proti rozsudku odvolá, napísala tlačová agentúra AP. Štát Oklahoma argumentoval, že spoločnosť dlhé roky agresívne a zavádzajúco propagovala lieky opiátového typu, pričom zveličovala ich účinky pri liečbe chronickej bolesti a zľahčovala riziko závislosti.

Podľa slov generálneho prokurátora Oklahomy Mikea Huntera zomrelo v štáte v rokoch 2007-2017 na predávkovanie návykovými liekmi proti bolesti 4653 ľudí. Generálny prokurátor Hunter už skôr označil farmaceutickú spoločnosť Johnson & Johnson za hlavného aktéra, ktorý prispel k vzniku najzničujúcejšej krízy vo verejnom zdravotníctve v celých dejinách tohto štátu.

Štát sa už predtým dohodol na finančnom vyrovnaní vo výške 270 miliónov dolárov (242,9 milióna eur) s farmaceutickou spoločnosťou Purdue Pharma, vyrábajúcou liek OxyContin, a tiež s izraelskou firmou Teva Pharmaceutical Industries Ltd., ktorá súhlasila so zaplatením sumy 85 miliónov dolárov (76,5 milióna eur). Prípady v Oklahome môžu predurčiť vývoj rokovaní v štáte Ohio, kde federálny sudca rieši približne 1500 ďalších žalôb súvisiacich s liekmi opiátového typu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok