OĽANO chce premiérovi vysloviť nedôveru, v opozícii má podporu

TA3 TASR
26.8.2019 17:42

Hnutie OĽaNO začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu. Uviedlo to v reakcii na vyjadrenia premiéra, ktorý neodvolal štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú z funkcie. OĽaNO ho na odvolanie vyzývalo. SaS a Sme rodina návrh podporia.

OĽANO chce premiérovi vysloviť nedôveru, v opozícii má podporu
SITA/Branislav Bibel

Opozičná SaS podporuje návrh hnutia. "Strana SaS podporí odvolávanie Petra Pellegriniho v parlamente. Už v piatok sme vyzvali na odchod Moniky Jankovskej, keďže jej pozícia ako štátnej tajomníčky je neudržateľná," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Vyjadrenia premiéra Pellegriniho nie sú podľa nej ničím iným ako prekrývaním reality na získavanie času pre benefit jeho straníckej kolegyne. "Taký slabý premiér nemá čo robiť vo svojej pozícii," poznamenala Blahová.  S návrhom súhlasí aj hnutie Sme rodina. "Podľa nás je Peter Pellegrini len premaľovaný Fico a v skutočnosti nechce žiadnu zmenu. Keby sa o zmenu usiloval, tak štátnu tajomníčku Jankovskú z funkcie hneď odvolá," reagovalo tlačové oddelenie hnutia.

Pellegrini vo svojom vyhlásení zopakoval, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, bude rázne konať. Nechce vynášať súdy na základe novinových článkov ani zasahovať do vyšetrovania. Jankovská by podľa premiéra mala sama zvážiť, či súčasná situácia pomáha jej osobe a strane, ktorá ju nominovala. Pellegrini zároveň odmietol "hysterické" výkriky opozície, že vláda nekoná.

Národná kriminálna agentúra vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Viaceré opozičné strany trvajú na odchode Jankovskej z funkcie pre jej väzby s Marianom Kočnerom Aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Jankovská komunikáciu s Kočnerom poprela.

Minister spravodlivosti Gábor Gál okamžite po potvrdení väzieb na Kočnera podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok