Búrky s krúpami či povodne. SHMÚ varuje aj pred horúčavami

TA3 TASR
26.8.2019 15:56

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred povodňami na severe Slovenska. Hydrologická výstraha prvého stupňa sa týka okresov Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Dolný Kubín. Ako informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke, výstraha platí do 18.00 h.

Búrky s krúpami či povodne. SHMÚ varuje aj pred horúčavami
TASR/František Iván (ilu)

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia. Predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov je aj mimo tokov.

povod_ac1100ae-e4c5-d3a5.jpg

SHMÚ varuje aj pred búrkami. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Martin, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. V týchto okresoch je pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 - 110 kilometrov za hodinu," priblížili meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí do utorka 27. augusta do 20.00 h pre celé Slovensko.

bur_ac1100ae-e4fd-acf5.jpg

Naopak, na východnom Slovensku meteorológovia upozorňujú na vysoké teploty. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Košice okolie, Košice mesto, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Teplota tu môže ojedinele dosiahnuť 33 stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok