Banky zvýšili poplatky, dôvodom môžu byť odvody aj klienti

TASR
16.7.2012 16:03

Zdraženie bankových služieb na Slovensku čiastočne spôsobilo zvýšenie bankového odvodu a zavedenie mimoriadneho bankového odvodu. Tieto opatrenia priniesla vláda Roberta Fica v rámci svojho konsolidačného balíčka.

Banky zvýšili poplatky, dôvodom môžu byť odvody aj klienti
SITA

"Aj keď banky zdôvodnenie zvyšovania cien zvýšeným bankovým odvodom odmietajú, je viac než pravdepodobné, že tento fakt zohráva na zdražovaní veľkú rolu," povedal predseda predstavenstva a riaditeľ Fincentrum Slovensko Milan Repka.

Ako dodal, existujú aj poplatky, ktoré banky znižujú. Ide hlavne o zlacnenie elektronických transakcií, čím sa banky snažia podporiť automatizáciu operácií.

V dôsledku zvýšenia bankového odvodu a vzniku mimoriadneho bankového odvodu prispejú slovenské banky ku konsolidácii verejných financií 175 miliónmi eur. Podľa analytika Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimíra Baláža tak nie je náhoda, že spoločnosti zvyšujú ceny služieb. "Skutočne vidíme, že bankový odvod je veľmi veľký, patrí k najväčším v Európskej únii a pokiaľ zastávame názor, že banky sú firmy pracujúce pre profit, a nie pre charitu, tak potom ja tam túto súvislosť vidím," uviedol pre TASR Baláž.

Na stúpajúce ceny bankových služieb môžu mať vplyv aj iné faktory než bankový odvod. Podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovana Ďuranu je faktorov viacero. "Napríklad rast vnútorných nákladov, najmä mzdových, zvyšovaním odvodového zaťaženia zamestnancov bánk," podotkol Ďurana.

Vzhľadom na situáciu na slovenskom bankovom trhu nie je podľa Baláža podstatné zvýšenie poplatkov pre banky príliš veľkým problémom. Trh je relatívne malý a ovláda ho len niekoľko spoločností. "V podstate 3 alebo 4 banky ovládajú viac ako 2 tretiny trhu, čo sa týka úverov alebo vkladov," upozornil Baláž. Odvahe zvyšovať poplatky nahráva aj fakt, že slovenskí spotrebitelia sú v tomto prípade relatívne konzervatívni a neradi menia banky.

V porovnaní s inými krajinami západnej Európy sú bankové služby na Slovensku dlhodobo drahšie. Podľa Repku síce mohla súčasná situácia pohnúť aj s tamojšími cenami, no v rámci porovnania existuje stále priestor pre zníženie cien. To však musí vyžadovať klient. "Dopyt a ponuka tvoria trh a kým klient nezačne svojím správaním tlačiť na banky, je asi málo pravdepodobné, že banky si samy siahnu na svoje zisky. Samozrejme ak odmyslíme legislatívnu reguláciu," skonštatoval Repka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok