Ombudsmanka na Ústavný súd nikoho nenavrhne, odmietli ju

TA3 TASR
26.8.2019 10:23

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová nenavrhne žiadne mená kandidátov na ústavných sudcov a sudkyne. "Ombudsmanka plánovala využiť svoje oprávnenie navrhovať mená kandidátov na ústavných sudcov aj v piatej voľbe. Tentoraz však kandidáti a kandidátky odmietli jej oslovenie," informovala hovorkyňa Michaela Pavelková.

Ombudsmanka na Ústavný súd nikoho nenavrhne, odmietli ju
SITA/Marek Mrviš

Návrhy na kandidátov sa môžu doručovať do pondelka do 12.00 h. Patakyová nezáujem kandidátov pripisuje politickej nezhode, ktorá podľa nej stojí za demotiváciou oslovených kandidátov a ich následným odmietnutím opäť kandidovať. „Nezodpovedný prístup zo strany niektorých poslancov a poslankýň pri voľbe ústavných sudcov výrazne negatívne ovplyvnil záujem oslovených kandidátov znova sa zapojiť do opakovanej voľby. Považujem to za prejav neúcty k našej najvyššej súdnej inštancii, ako aj občanom Slovenska, ktorých dôvera v spravodlivosť môže byť neschopnosťou obsadiť Ústavný súd a sfunkčniť ho mimoriadne znížená," uviedla Patakyová.

Poslanci parlamentu majú kandidátov na ústavných sudcov voliť na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. Pôjde už o piatu voľbu. V koalícii stále nie je zhoda na spôsobe hlasovania. Smer-SD trvá na tajnej voľbe, SNS a Most-Híd chcú presadzovať verejnú voľbu. Na Ústavnom súde sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. Parlament doteraz zvolil spolu 14 kandidátov. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok