Izrael napadol iránske vojenské objekty v reakcii na chystaný útok dronov

TA3 TASR
25.8.2019 16:38

Izraelské lietadlá udreli na iránske vojenské objekty v Sýrii. Zmarili tak vraj pripravovaný útok iránskych dronov. Tie mali byť naložené výbušninami. V ten istý deň dve izraelské bezpilotné lietadlá ale havarovali v Libanone.

Letecký útok v Sýrii

Izrael podnikol letecký útok v Sýrii, aby zabránil iránskym ozbrojeným silám zaútočiť na židovský štát pomocou bezpilotných lietadiel vyzbrojených výbušninami, oznámila izraelská armáda, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa informáciu zverejnenú predstaviteľmi izraelskej armády. "Izraelská armáda (IDF) dokázala prostredníctvom leteckých síl zmariť pokus Iránu, vedený elitnými vojenskými zložkami Quds zo Sýrie, zaútočiť na ciele v severnom Izraeli pomocou vražedných dronov," povedal novinárom hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus.

Podľa Conricusa sa izraelský útok uskutočnil v dedine Akraba juhovýchodne od Damasku a bol zamierený na "niekoľko teroristických cieľov a vojenských zariadení patriacich jednotkám Quds, ako aj šiítskym milíciám".
Armáda vo štvrtok 22. augusta zabránila aj skoršiemu pokusu o spustenie útoku bezpilotnými lietadlami, povedal Conricus bez uvedenia ďalších podrobností. "Hrozba bola vážna a tieto vražedné drony boli schopné zasiahnuť ciele významnej kapacity," uviedol.

Od začiatku vojny v Sýrii v roku 2011 uskutočnil Izrael v krajine stovky útokov, pričom väčšina z nich boli, ako tvrdí Izrael, ciele Iránu a libanonského militantného hnutia Hizballáh. Hizballáh je libanonské militantné hnutie, podporujúce sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého podporuje aj Teherán. Izrael tvrdí, že je odhodlaný zabrániť tomu, aby sa jeho úhlavný nepriateľ Irán vojensky usadil v Sýrii, kde Teherán podporuje Asadov režim.

Dva drony havarovali v Bejrúte

Dva izraelské drony havarovali v nedeľu ráno v Bejrúte bez toho, aby na ne Hizballáh strieľal, citovala agentúra AP hovorcu tejto libanonskej militantnej organizácie. Jedno malé bezpilotné lietadlo spadlo v štvrti Dáhija na strechu budovy, v ktorej sídli tlačové a mediálne centrum Hizballáhu, spresnil hovorca Muhammad Afíf. Dáhija sa nachádza v južnej časti libanonského hlavného mesta a je baštou Hizballáhu.

Druhý dron, ktorý podľa všetkého poslali Izraelčania pátrať po prvom zmiznutom bezpilotnom stroji, vybuchol menej než 45 minút neskôr vo vzduchu a spadol obďaleč. Explózia bola silná a počuli ju aj obyvatelia uvedenej oblasti, priblížil Afíf. "Nezostrelili sme a nevyhodili do povetria ani jeden z týchto dronov," povedal hovorca Hizballáhu agentúre AP. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh sa v priebehu nedele objaví v televíznom vysielaní, kde na túto udalosť "náležite" zareaguje, doplnil Afíf.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok