Hlásenie o akcii prišlo, písal Kočner v Threeme. Mal donášačov

TA3 SITA
22.8.2019 15:39

Marianovi Kočnerovi údajne policajti donášali informácie o jeho kauzách aj o Kuciakovej vražde. Komunikácia cez aplikáciu Threema ukazuje, že Marian Kočner mal informáciu aj o tom, že bude mať vo firme policajnú raziu. Niekto mu vynášal aj podrobnosti o vyšetrovaní vraždy novinára.

Hlásenie o akcii prišlo, písal Kočner v Threeme. Mal donášačov
SITA/Peter Rusko

O razii vedel

Marian Kočner 14. mája 2018 tesne po polnoci napísal Alene Zsuzsovej: „Ráno dôjdu pandle na návštevu hľadať zmenky. P..u nájdu, dajú si kaffe a pôjdu do p..e. Takže sa možno chvíľu nebudem hlásiť. Ale kľud, všetko je pod kontrolou.“ Policajtov volal Marian Kočner „pandle“ alebo „čapice“. Alenu Zsuzsovú akýkoľvek záujem novinárov alebo polície o Mariana Kočnera rozrušil, on ju upokojoval. „Ale samozrejme, že hlásenie o akcii prišlo.“ Písal jej aj skoro ráno po šiestej. „Všetko bude OK. Sme nachystaní.“ Ozval sa aj tesne pred ôsmou. „Všetko vyriešené, na domovku nemali odvahu. Len mi zavolali, že mám dôjsť do firmy, že mi chcú niečo doručiť. Amatéri.“ Informoval Denník N.

Ráno 14. mája policajti naozaj navštívili Mariana Kočnera vo firme. Prišli s príkazom na vydanie veci, teda zmeniek, ktoré sú podľa polície falošné. Kočner povedal, že zmenky im nedá a ani ich nemá. V tejto veci vtedy bolo ešte len začaté stíhanie a nebol ešte nikto obvinený. V súčasnosti už o Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi v tomto prípade rozhoduje súd. „Prokurátor ani v tomto konkrétnom prípade a ani v iných obdobných prípadoch nemá bližšie poznatky o možnom úniku informácií,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Zaujímal sa o vyšetrovateľov

Kočner mal záujem diskreditovať aj vyšetrovateľa Lásku. „Nezistil si asi nič k tomu Láskovi,“ písal Norbertovi Bödörovi. „Nie zatiaľ,“ odpovedal Bödör. Podobne sa zaujímal aj o vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu, ktorý má na stole prípad objednávky vraždy Pavlom Ruskom. „Máme niečo na Kyselicu?“ pýtal sa Bödöra. Bödör je príbuzný bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, na večierky firmy Bödörovcov Bonul chodí aj bývalý premiér Robert Fico.

Tesne po vražde novinára a jeho snúbenice začali médiá ako jedného z hlavných podozrivých spomínať aj Mariana Kočnera. Jánovi Kuciakovi, ktorý o jeho podozrivých obchodoch písal, sa predtým vyhrážal. Polícia vypočula Kočnera už v deň, keď sa dostalo na verejnosť, že Kuciaka zavraždili, to však potom bolo na dlhšie obdobie všetko. „Už som doma. Čapice poobdivovali Bentley a pokecali sme,” písal 26. februára Alene Zsuzsovej. Vraj sa mu ospravedlňovali, že ho musia vypočuť, lebo novinári by ich inak zlynčovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok