Fico vysvetľoval, ako je to s Koaličnou dohodou. Platiť neprestane

TA3 SITA TASR
22.8.2019 12:19

Nie je pravda, že Koaličná dohoda už neplatí. Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico. „Do záverečných ustanovení dohody sa dáva klauzula, ktorá hovorí, že v nejakom okamihu sa koaliční partneri už necítia byť viazaní dohodou. Nie je však pravda, ako to tvrdia niektoré médiá, že dohoda už neplatí," vysvetlil Fico.

Fico vysvetľoval, ako je to s Koaličnou dohodou. Platiť neprestane
TASR

Musia schváliť rozpočet

Tvrdí, že spolupráca koaličných strán sa po vypršaní dohody neskončí. „Sme odsúdení na spoluprácu, musíme schváliť rozpočet. Vládna koalícia napriek formálnym ustanoveniam v Koaličnej dohode bude v spolupráci pokračovať," uviedol s tým, že dôležitý moment pri platnosti dohody je vyhlásenie parlamentných volieb. Predseda parlamentu Andrej Danko už niekoľkokrát avizoval, že parlamentné voľby by mali byť 29. februára 2020. Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár koncom júla uviedla, že platnosť Koaličnej dohody sa skončí šesť mesiacov pred voľbami.

Podľa Fica bude pred septembrovou schôdzou parlamentu Koaličná rada. „Bude v prvý septembrový týždeň. Vždy pred začiatkom schôdze zvolávame Koaličnú radu. Prejdeme si návrhy a väčšinou, ak nie sme na niečom dohodnutí, tak to stiahneme z rokovania," vysvetlil postup šéf Smeru.

Lídri troch koaličných strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) podpísali 1. septembra 2017 novú Koaličnú dohodu. Pôvodná štvorkoalícia ešte so stranou #Sieť podpisovala Koaličnú dohodu 22. marca 2017. Koaličná dohoda sa v septembri opäť podpisovala pre zmeny v pomere síl v koalícii, štvorkoalícia sa zmenila na trojkoalíciu, keďže strana #Sieť sa rozpadla. Dnes sa po novom volá Slovenská konzervatívna strana.

Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár koncom júla uviedla, že platnosť Koaličnej dohody sa skončí šesť mesiacov pred voľbami.

Danko priznal aj nezhody

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko pred časom povedal, že parlamentné voľby budú pravdepodobne 29. februára 2020. Koaličná dohoda by mala podľa jeho slov vypršať pol roka pred termínom volieb.

Skonštatoval, že v koalícii sú aj nezhody, chce ju však do volieb podržať. Zdôraznil, že pri strategických návrhoch zákonov doteraz koaličná dohoda platila. Vzájomne sa podľa jeho slov v koalícii potrebujú aj pri podpore dohodnutých zákonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok