Výskum ukázal, či sú mikroplasty vo vode rizikom pre zdravie

TA3 SITA
22.8.2019 08:20

Mikroplasty v pitnej vode predstavujú nízke riziko pre ľudské zdravie. Na základe najnovšieho výskumu to tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia. WHO ale upozorňuje, že dopady na ľudské zdravie treba skúmať ešte podrobnejšie.

Nezdá sa, že by mikroplasty vo vode v súčasnom množstve predstavovali riziko pre ľudské zdravie. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá zverejnila prvú správu k tejto téme. V nej uvádza, že väčšie i väčšina menších častíc prechádzajú cez ľudský organizmus bez toho, že by ich telo absorbovalo. Zároveň však poukazuje na to, že tieto zistenia sú založené na "obmedzených informáciách" a vyzvala preto na rozsiahlejší výskum tejto problematiky. "Nutne potrebujeme vedieť viac," upozornila WHO.

Mikroplasty sú definované ako malé (menej ako 5 milimetrov dlhé) čiastočky akéhokoľvek plastového odpadu. Nachádzajú sa v riekach, jazerách, zásobách pitnej vody i fľaškovej vode. Skúmanie ich prítomnosti vo vode sa začalo len v posledných rokoch, takže dostupné dôkazy sú v tomto smere zatiaľ len obmedzené, pripúšťa WHO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok