Žiadne Grónsko, žiadna návšteva. Trump zrušil cestu do Dánska

TA3 TASR
21.8.2019 08:03

Americký prezident Donald Trump zrušil plánovanú návštevu Dánska v súvislosti s vyjadrením tamojšej premiérky Mette Frederiksenovej, ktorá odmietla myšlienku, že by Dánsko mohlo predať Spojeným štátom ostrov Grónsko.

"Dánsko je veľmi neobyčajná krajina s neuveriteľnými ľuďmi, ale na základe poznámok premiérky Mette Fredriksenovej, že by nemala záujem hovoriť o kúpe Grónska, odložím naše stretnutie, plánované o dva týždne, na inokedy," napísal Trump na Twitteri. "Premiérka dokázala ušetriť veľa peňazí a úsilia Spojeným štátom aj Dánsku tým, že bola taká priama. Ďakujem jej za to a teším sa opätovné naplánovanie (stretnutia) niekedy v budúcnosti!" dodal americký prezident. Hovorca Bieleho domu Judd Deere neskôr potvrdil, že návšteva Dánska bola zrušená.

Dánsky kráľovský palác prekvapilo, že Trump sa rozhodol zrušiť svoju nadchádzajúcu návštevu. "Bolo to prekvapenie, no viac k tomu nemáme čo povedať," uviedla hovorkyňa paláca Lene Ballebyová.

Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow v nedeľu potvrdil medializované informácie, že Trump súkromne diskutoval so svojimi poradcami o myšlienke nákupu Grónska, ktoré je územím Dánska. Samotný Trump následne povedal, že zo strategických dôvodov by mal záujem o takýto obchod, v súčasnosti však nie je pre neho prioritou. V pondelok bol dokonca prístupný žartovaniu na túto tému, keď zverejnil na Twitteri fotomontáž so žiarivým "Trumpovým mrakodrapom" nad malou grónskou dedinou a prisľúbil, že "toto Grónsku neurobí".

Fredriksenová uviedla počas návštevy Grónska pre noviny Sermitsiaq, že tento najväčší ostrov sveta nie je na predaj a spomínané úvahy považuje za absurdné. Trump mal navštíviť Dánsko v rámci zahraničnej cesty, ktorej začiatok je naplánovaný na koniec augusta. Očakáva sa, že prezident zavíta aspoň do Poľska, kde si má pripomenúť 80. výročie začiatku druhej svetovej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok