Čaputovú čaká počas návštevy Nemecka aj rozhovor s Merkelovou

TA3 TASR
21.8.2019 07:01

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v Berlíne stretne s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom. Následne spolu vystúpia na tlačovej konferencii. Poobede ju čaká rokovanie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Návšteva sa koná v čase 51. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. S inváziou začali v noci z 20. na 21. augusta 1968. Okrem vojakov Sovietskeho zväzu boli súčasťou tzv. operácie Dunaj aj jednotky z Maďarska, Bulharska, Poľska a NDR. Prezidentkina návšteva má preto niesť aj odkaz boja za slobodu. V tomto duchu položí kyticu k pamätníku Bielych krížov na znak úcty k pamiatke všetkých, ktorí zahynuli pri pokuse o prekročenie Berlínskeho múru.

Ten bol najznámejším symbolom studenej vojny a rozdelenia Berlína, Nemecka a celej Európy. Mesto rozdeľoval na východnú časť patriacu do východoeurópskeho, socialistického bloku a na západnú časť patriacu do západoeurópskeho, demokratického bloku.

Nemecký prezident Steinmeier pozval na plánované oslavy 30. výročia pádu Berlínskeho múru aj Čaputovú a tiež prezidentov Česka, Poľska a Maďarska. Na prínos Slovákov k pádu Berlínskeho múru 9. novembra 1989 sa nezabúda, napísal Steinmeier slovenskej prezidentke. Z dvojdňovej návštevy Nemecka sa hlava štátu do vlasti vráti vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok