Kalavskej reformu odobrila Legislatívna rada. Nejde o ústavný zákon

TA3 TASR
20.8.2019 14:51

Legislatívna rada vlády odobrila návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikácie z dielne ministerstva zdravotníctva. Šéfka rezortu Andrea Kalavská predložila materiál na rokovanie formou novelizácie súčasnej legislatívy a nie ústavného zákona, ako to od nej žiadal šéf Smeru-SD Robert Fico.

Smer-SD už povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí. Vládny Most-Híd avizoval, že ho podporiť chce. SNS chce počkať na stanovisko Smeru-SD na zasadnutí Koaličnej rady. Podporu stratifikácií v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS. Hnutie Sme rodina sa k návrhu vyjadrí až vtedy, keď bude známa finálna verzia. OĽANO si myslí, že ak Smer-SD nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu. ĽSNS vníma nepredloženie v podobe ústavného zákona negatívne.

Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať. Projekt by mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. Cieľom je podľa ministerstva zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta.

Šéfka rezortu návrh reformy pôvodne predložila ako novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Predseda strany Smer-SD však dal následne šéfke rezortu zdravotníctva podmienku, že takáto zmena sa musí realizovať formou ústavného zákona. Kalavská v nedeľu 18. augusta oznámila, že tak neurobí. Legislatívna rada vlády sa tak zaoberala jej pôvodným návrhom.

Smer-SD už povedal, že návrh v podobe obyčajného zákona nepodporí. Vládny Most-Híd avizoval, že ho podporiť chce. SNS chce počkať na stanovisko Smeru-SD na zasadnutí Koaličnej rady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok