Policajt vyhodený po kauze šikanovania Rómov sa môže vrátiť do zboru

TA3
15.7.2012 15:38

Bývalý zástupca riaditeľa košického policajného oddelenia, ktorého zo zboru vyhodili po vypuknutí kauzy šikanovania rómskych chlapcov, sa môže vrátiť do radov polície. Vyplýva to zo zverejneného rozsudku Najvyššieho súdu SR, ktorý potvrdil zrušenie jeho výpovede.

Policajt vyhodený po kauze šikanovania Rómov sa môže vrátiť do zboru
TASR

Po tom, ako sa v marci 2009 na internete objavilo video z policajnej stanice, v ktorom sa šesť rómskych chlapcov muselo na príkaz policajtov navzájom fackovať či vyzliecť sa donaha, prišlo o prácu niekoľko príslušníkov zboru. Desiatich dokonca obvinili zo zneužívania právomocí a vydierania, zástupca riaditeľa oddelenia medzi nimi nebol. Mladí Rómovia boli podozriví z prepadu dôchodkyne.

Rozhodnutie o vyhodení zo zboru zástupca šéfa oddelenia napadol na súde. Bratislavský Krajský súd mu dal za pravdu ešte vo februári 2011, Najvyšší súd to potvrdil v júni tohto roku. Ministerstvo vnútra podľa súdov nepreukázalo, že prepustený policajt vedel, čoho sa jeho podriadení na policajnej stanici dopúšťali, a že tomu mohol zabrániť. To, že sa v tom čase nachádzal na policajnej stanici a mohol počuť brechot psov, pred súdom neobstálo.

"Ak súd zruší rozhodnutie o prepustení, ako aj rozhodnutie odvolacieho orgánu, služobný pomer policajta trvá - pokračuje vo výkone služby, pričom má nárok na doplatenie služobného príjmu za čas neplatného služobného pomeru," vysvetlila TASR Natália Hattalová z komunikačného odboru rezortu vnútra. Ak policajt po zrušení rozhodnutia, ktorým bol zo zboru vyhodený, netrvá na svojom návrate, jeho služobný pomer skončí uvoľnením, a to dva mesiace po vydaní zrušeného rozhodnutia. Či sa bude chcieť prepustený zástupca riaditeľa vrátiť do polície, sa TASR nepodarilo zistiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok