The Sun vypátral v Budapešti vojnového zločinca

TASR
15.7.2012 14:22

Investigatívni žurnalisti najväčšieho britského bulvárneho denníka The Sun vypátrali budapeštiansky byt Lászlóa Csatáryho, ktorého Centrum Simona Wiesenthala (SWC) považuje za najhľadanejšieho vojnového zločinca, a oslovili ho.

The Sun vypátral v Budapešti vojnového zločinca

Podľa informácie maďarskej tlačovej agentúry MTI novinári zistili, že Csatáry býva v elegantnej štvrti hlavného mesta v byte s dvoma spálňami, jeho adresu však nezverejnili.

V dnes zverejnenom článku The Sun označuje zločinca ako Ladislausa Csizsik-Csatáryho, ktorý má podľa denníka 97 rokov. Na publikovanej fotografii Csatáry otvára reportérom dvere v spodnom prádle a v ponožkách. V reakcii na otázku, či popiera skutky, ktorými ho obviňujú, emotívne s kanadským akcentom vyhlásil, že ich nevykonal a zabuchol dvere.

Štáb britských novín ešte pred touto konfrontáciou sledoval Csatáryho a fotografovali, ako v elegantnom obleku opustil svoj byt, prechádzal sa po meste, električkou zašiel do neďalekého nákupného centra, navštívil niekoľko obchodov a kúpil si pravicový denník.

Csatáry sa na terajšie miesto prisťahoval pred niekoľkými týždňami. Jeho vonkajší zvonec je označený menom Smith, na vnútornej poštovej schránke však už má meno Csatáry, napísali noviny.
Dôkazy poskytnuté britským denníkom vyšetruje maďarská prokuratúra.

Centrum Simona Wiesenthala (SWC) 11. júla vyhlásilo, že chce dosiahnuť, aby maďarské úrady urýchlili proces stíhania Lászlóa Csatáryho. Ten je obvinený z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. V tom čase bol ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora.

Riaditeľ izraelskej pobočky SWC Efraim Zuroff pre The Sun uviedol, že teraz, keď noviny objavili Csatáryho bydlisko, je potrebné ho postaviť pred súd.

Vo výročnej správe SWC zverejnenej v apríli sa uvádza, že Csatáry je obvinený z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime z Košíc, ktoré počas druhej svetovej vojny patrili k Maďarsku. Po vojne Csatáry ušiel do Kanady, ktorá ho občianstva zbavila až v roku 1997. O Csatáryho pobyte SWC informovala e-mailom osoba, ktorá si želala zostať v anonymite.

"Vieme, kde sa Csatáry nachádza a túto informáciu sme poskytli maďarskej prokuratúre. Pokiaľ vieme, teší sa dobrému zdraviu," povedal v apríli Zuroff.

Hovorkyňa budapeštianskej prokuratúry v apríli potvrdila, že na základe správy od Zuroffa sa v septembri 2011 začalo vyšetrovanie pre podozrenie z vojnových zločinov, podozrivého však nemenovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok