Johnson pôjde na turné po Európe, navštívi Merkelovú a Macrona

TA3 TASR
16.8.2019 22:28

Nový britský premiér Boris Johnson poletí budúci týždeň do Paríža a Berlína. Stretne sa s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Napísal to britský denník The Guardian, podľa ktorého je hlavným cieľom návštev snaha prelomiť patovú situáciu ohľadom brexitu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa čoskoro stretne s britským premiérom Borisom Johnsonom, s ktorým bude rokovať o brexite a bilaterálnych otázkach. Oznámil to hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Dodal, že bližšie informácie k stretnutiu oboch štátnikov, ktoré by sa uskutoční "vo veľmi blízkej budúcnosti", zverejnia neskôr. Seibert tiež uviedol, že diskutovať o brexite "má zmysel", keďže ide o tému, ktorá v posledných rokoch dominuje vo vzťahoch Británie s ďalšími krajinami Európskej únie. Hovorca pripomenul, že nemecká vláda stále uprednostňuje riadený odchod Británie z EÚ a dodal, že brexit bez dohody nie je v záujme nikoho.

Johnson, ktorý koncom júla v úrade nahradil Theresu Mayovú po tom, ako sa jej v britskom parlamente trikrát nepodarilo presadiť vyrokovanú dohodu o vystúpení z EÚ, vyhlásil, že Británia vystúpi z Únie 31. októbra bez ohľadu na to, či bude mať "rozvodovú" dohodu s Bruselom. Väčšina britských poslancov je však proti brexitu bez dohody, pričom zákonodarcovia skúmajú, aké parlamentné postupy môžu byť využité na to, aby sa takémuto scenáru zabránilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok