Autobusy cez Nivy neprejdú, ich spriechodnenie sa odkladá

TA3 SITA
16.8.2019 12:47

Hlavné mesto odkladá opätovné spustenie mestskej hromadnej dopravy na rekonštruovanom bulvári Mlynské nivy. Podľa pôvodného plánu chcelo mesto obnoviť MHD už na jeseň tohto roku.

Autobusy cez Nivy neprejdú, ich spriechodnenie sa odkladá
TASR/Dano Veselský

"Pred rýchlejším spustením MHD po nedokončenom bulvári sme radšej uprednostnili a presadili jeho koncepčné vylepšenia, keďže tvár nášho mesta bude táto štvrť a táto kľúčová dopravná tepna určovať na ďalšie desiatky rokov,“ uviedol hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla. Magistrát po viacerých diskusiách s odbornou skupinou zloženou zo zástupcov mesta, Krajského dopravného inšpektorátu, developera a ďalších odborníkov, zamietol obnovenie MHD. Zároveň plánujú zmeniť viaceré prvky bulváru s cieľom zlepšiť podmienky pre obyvateľov, cyklistov, chodcov a cestujúcich.

"Presúvame cyklotrasu na severnú stranu ulice s tým, že bude obojsmerná a bezpečne oddelená od cesty, čím zaniknú doposiaľ naprojektované kolízne body v priestore zastávok MHD. Takéto riešenie umožní realizáciu obojsmernej cyklotrasy aj v časti južnej strany ulice po zrušení dočasnej autobusovej stanice. Rozširujeme tiež chodníky zo 4,2 metra na 5,5 metra, mení sa šírka aj počet jazdných pruhov, zvyšujeme počet stromov aj drevín na tomto bulvári a pribudne aj nový priechod pre chodcov," dodal Bubla.

Plánované zmeny si vyžadujú okrem zmeny projektovej dokumentácie stavby aj niektoré ďalšie s tým súvisiace schvaľovacie procesy. Spustenie premávky po bulvári má byť preto v rovnakom čase pre individuálnu automobilovú dopravu aj pre MHD. Podľa odhadov spustia MHD aj dopravu najneskôr po prázdninách v budúcom roku. Krátko nato má byť otvorená aj autobusová stanica, nákupné centrum a ďalšie administratívne aj obytné budovy, ktoré majú tvoriť novovznikajúcu štvrť v oblasti Mlynských nív.

Uzavretie Mlynských nív podľa mesta neskomplikovalo dopravnú situáciu tak, ako pôvodne predpokladali. "Obchádzková trasa MHD po Páričkovej a Landererovej ulici sa aj na základe doterajších skúseností javí byť dostatočnou náhradou. Prechod MHD cez Mlynské nivy by nijako nezlepšil ani komfort bývania ľudí v stavbou dotknutých uliciach," uviedol Peter Bubla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok