Výzvy sú snahou ovplyvňovať. Čižnár a Lučanský reagujú na Fica

TA3 SITA
16.8.2019 11:50

Urobte si poriadok, žiadal Robert Fico prokuratúru, políciu aj rezort vnútra po zverejnení správ Mariana Kočnera. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár však považuje výzvy politikov, či už z radov koalície alebo opozície, za snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní. Policajný prezident Milan Lučanský nemá informácie o tom, že by bol na policajtov vyvíjaný politický tlak.

Výzvy sú snahou ovplyvňovať. Čižnár a Lučanský reagujú na Fica
SITA/Branislav Bibel

Čižnár aj Lučanský reagovali na výzvu Roberta Fica, ktorý žiadal, aby sa „urobil poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní“.

Ak má podľa Čižnára politik poznatky o porušovaní zákona zo strany prokurátorov, tak je nielen jeho právom, ale aj povinnosťou „signalizovať tieto poznatky Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky“.  

"Každý vyšetrovateľ je procesne samostatný, nad zákonnosťou drží ochrannú ruku prokurátor. Hovoril som s vedením Národnej kriminálnej agentúry a ubezpečil som ich, že majú moju podporu a stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov," povedal zas Lučanský.

Fico vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministerku vnútra Denisu Sakovú k politickej zodpovednosti. Taktiež vyzval policajného prezidenta Lučanského a generálneho prokurátora Čižnára, aby urobili poriadok v orgánoch činných v trestnom konaní. Žiada zistiť, do akej miery sú orgány činné v trestnom konaní pod politickým tlakom. Fico očakáva aj zvolanie brannobezpečnostného parlamentného výboru. Jeho šéf Anton Hrnko z SNS už avizoval, že mimoriadny výbor sám zvolávať neplánuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok