Trump si neželá násilie v Hongkongu, čaká ho telefonát so Siom

TA3 TASR
16.8.2019 07:09

Americký prezident Donald Trump si podľa vlastných slov neželá, aby Čína odpovedala násilím na niekoľko mesiacov trvajúce protesty v Hongkong. V rámci vyjadrení pre novinárov tiež zopakoval, že v záujme deeskalácie by sa mal s protestujúcimi stretnúť čínsky prezident Si Ťin-pching.

"Nechcel by som byť svedkom násilného zákroku," povedal Trump pred odletom na politické zhromaždenie v štáte New Hampshire. Dodal, že čínsky prezident by situáciu v Hongkongu "dokázal vyriešiť veľmi humánnym spôsobom". V súvislosti s možnosťou čínskeho zásahu v Hongkongu, kde pokračuje vlna prodemokratických protestov, vyjadril Trump "veľké znepokojenie" a oznámil, že "čoskoro" bude telefonicky hovoriť so svojím čínskym náprotivkom.

Trump napísal tento týždeň na Twitteri, že podľa zistení amerických spravodajských služieb Čína zoskupuje svoje sily pri hranici s Hongkongom. Pred obranou hongkongských demonštrantov však šéf Bieleho domu uprednostňuje obchodné rokovania s Čínou.

Spojené štáty vyjadrili ešte v stredu "hlboké znepokojenie" nad správami o pohyboch čínskych "polovojenských" síl na hranici s Hongkongom a vyzvali Peking, aby rešpektoval autonómiu tohto územia. Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, bol uplynulý víkend už desiatykrát dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok