ČESMAD podporí dopravný servis za jednej podmienky

SITA
15.7.2012 11:00

Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia pochybuje, či pri súčasnej napätej situácii v štátnom rozpočte je vhodný čas na realizáciu projektu Národného systému dopravných informácií (NSDI).

ČESMAD podporí dopravný servis za jednej podmienky

Podporí ho iba za predpokladu, že časť prostriedkov na projekt bude hradená zo zdrojov Európskej únie (EÚ) a vo verejnej súťaži sa predpokladané náklady znížia.

Odhadované náklady na vytvorenie NSDI, ktorého súčasťou má byť Národné dopravné informačné centrum (NDIC), vo výške 150 mil. eur sa dopravcom zdajú privysoké. Priznávajú však, že nepoznajú detailný rozpočet systému ani rozsah technického zabezpečenia, ktoré je pre jeho funkčnosť potrebné. "Z tohto dôvodu sa nevieme k odhadovanému nákladu zodpovedne vyjadriť, aj keď na prvý pohľad sa rozpočet zdá veľmi vysoký," uviedol pre agentúru SITA prezident ČESMAD-u Ľubomír

Dopravcovia tvrdia, že spolu so širokou motoristickou verejnosťou uvítajú každé opatrenie, ktoré zvýši bezpečnosť a plynulosť cestnej dopravy. "Cestná infraštruktúra na Slovensku je, najmä v niektorých oblastiach, a týka sa to predovšetkým okolia veľkých miest, preťažená a pohyb vozidiel nie je regulovaný," uviedol Honíšek. Výstavba moderných ciest, ktorej súčasťou sú aj informačné systémy, pritom podľa neho vytvára predpoklad takejto regulácie.

Ministerstvo dopravy predpokladá, že suma na NSDI môže dosiahnuť maximálne 150 mil. eur. Zároveň očakáva, že verejné obstarávanie ju môže výrazne znížiť. Peniaze EÚ by na financovanie dopravného servisu podľa rezortu mohli dosiahnuť 120 mil. eur a štátny rozpočet 30 mil. eur. Vláda schválila 6. júla zákon o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave, ktorý prevezme európsku smernicu z júla 2010 o rámci na zavedenie inteligentných dopravných systémov. Zákon s navrhovanou účinnosťou 1. októbra tohto roka vytvára právny rámec pre budovanie, správu a prevádzku inteligentných dopravných systémov a komplexného NSDI.

Cieľom NSDI by malo byť aj zlepšenie plynulosti cestnej dopravy a obmedzenie vzniku kolíznych situácií. "Ak už takéto situácie vzniknú, mali by byť využité všetky dostupné možnosti na ich čo najrýchlejšie a bezpečné zvládnutie. Ak sa tieto predpoklady naplnia, bude to prospešné pre cestnú dopravu," očakáva Honíšek. Podľa neho možný je aj ekonomický prínos, keď vozidlá budú prepravovať tovar, na čo sú určené, a nie stáť v zápchach a pomalým posúvaním znečisťovať životné prostredie.

Inteligentný systém dopravných informácií nie je v krajinách EÚ žiadnou novinkou, pričom jeho vývoj v nich výrazne napreduje. "Podľa nášho názoru pri príprave jeho realizácie na Slovensku by bolo časovo aj ekonomicky prospešné prevziať skúsenosti zo štátov, kde takéto systémy dlhodobo fungujú, a zapracovať do realizácie špecifikácie, ktoré Slovensko nesporne má," dodal Honíšek. Využiť pritom podľa neho treba inštitúcie, ktoré sa tejto problematike venujú. Ide najmä o Žilinskú univerzitu a Výskumný ústav dopravný, a.s. v Žiline. ČESMAD tvrdí, že prevádzkovanie tohto systému musí byť prioritou štátu. Ten však podľa dopravcov musí zabezpečiť, že všetky zložky systému budú fungovať koordinovane, aby vynaložené peniaze priniesli efekt, ktorý verejnosť od nich očakáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok