M. Glváč: Situácia na ministerstve obrany nebola a nie je jednoduchá

TASR
15.7.2012 09:28

Rezort napriek tomu za sto dní od výmeny vedenia dokázal naštartovať pozitívne zmeny a prijatými opatreniami ušetril zhruba 21 miliónov eur, ktoré chce využiť na svoju modernizáciu. Tvrdí to minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý rezortnú stoličku prevzal po expremiérke Ivete Radičovej.

M. Glváč: Situácia na ministerstve obrany nebola a nie je jednoduchá
SITA

"Existuje istý finančný rámec, v ktorom sa musíme pohybovať nezávisle od toho, že plnenie našich záväzkov voči EÚ a NATO, ako aj dlhodobý rozvoj obranného potenciálu Slovenska, kladú na nás oveľa väčšie finančné požiadavky... Na druhej strane, nemôžeme žiadať viac verejných financií, kým nebude verejnosť ubezpečená o tom, že sa s prostriedkami v rezorte hospodári zodpovedne," uviedol Glváč.

Minister priznal, že vojakov zrejme čakajú zmeny vo výsluhovom zabezpečení. Na novele predmetného zákona už pracuje expertná komisia. Nevyhnutnosť zmien Glváč vysvetľuje tým, že zo sociálneho systému príslušníkov Ozbrojených síl SR sa vypláca stále viac a vyšších dôchodkov, kým príjmy sa naopak znižujú.

"Takýto stav je dlhodobo neudržateľný. Ale toto je agenda, ktorú som iba zdedil, čiže kritika patrí na plecia niekoho iného... Mojím cieľom je systém sprehľadniť, zefektívniť a pritom zabezpečiť jeho udržateľnosť," poznamenal na margo zmien Glváč. Konkrétne opatrenia, ktoré by systém zastabilizovali, však ešte nechcel prezradiť.

Napriek tomu, že vláda má za sebou iba sto dní, Glváč je presvedčený, že na ministerstve obrany sa už podarilo prinajmenšom naštartovať zmeny k lepšiemu. Ako príklad uvádza dočasnú stabilizáciu situácie vo VOP Nováky či návrh na zlúčenie vojenských spravodajských služieb. Vytvorenie Vojenského spravodajstva bude podľa neho prvým krokom k tomu, aby sa zabránilo politickému zneužívaniu tajnej služby.

"Mojím hlavným cieľom je teraz v súčinnosti s Ozbrojenými silami zvýšiť efektivitu nákupov a vyzbrojovania v súvislosti s ekonomickými podmienkami. Netrúfam si dnes povedať, v ktorom segmente výzbroje prípadne techniky budeme úspešní, ale pripravujeme materiál strednodobého rozvoja Ozbrojených síl a v tomto duchu ho začneme aj napĺňať," priblížil Glváč.

V nasledujúcom období plánuje minister pokračovať v budovaní mobilného komunikačného systému pre vojakov MOKYS. Argumentuje pritom tým, že predchádzajúce vedenia rezortu už zaplatili za projekt zhruba 90 percent z celkovej ceny a zastavenie projektu by teda bolo nehospodárne. Naopak, s nákupom vysúťažených dopravných lietadiel Spartan ministerstvo v najbližšom období neráta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok